Hoe ik succesvol studeer!

Stumass heeft mij, Tygo Huurnink, als student met autisme (Asperger) gevraagd om mijn verhaal te doen over hoe succesvol studeert. Bij deze:

Succes met Stumass
Studeren met autisme is alles behalve een makkelijke opgave. Het is vaak al uitzonderlijk dat ‘een autist’ zich goed een weg weet te vinden door de middelbare school, waarbij goed sociale vaardigheden en weten te vinden in complexe regelgeving als de norm wordt verondersteld. Maar voor wie dan denkt dat ergste achter de rug is, die vergist zich. HBO & universiteit zijn veelal, met goede redens desalniettemin, megastallen. Het systeem rust op het individu en zijn capaciteit om zich een weg te vinden in het systeem. Een meester of juffrouw die je kent en zich over je bekommert is verleden tijd.

Maar hoe studeer je dan eigenlijk met autisme? Of beter gezegd, hoe studeer je succesvol met autisme?
Omgeving; Verreweg het belangrijkste in je weg naar succes is je omgeving. Autisten zijn gevoelig voor verandering, dus een stabiele basis waarop je weet dat je kan bouwen is fundamenteel tot een rustige geest, wat zich terugbetaalt in het efficiënt kunnen studeren. In het begin van mijn eerste studiejaar heb ook ik meerdere malen moeten terugvallen op mijn vrienden & familie om mij een luisterend oor te geven en een riem onder het hart. Zouden deze er niet geweest kunnen zijn, dan zou ik het niet onwaarschijnlijk geacht hebben dat ik in een serieuze ‘depressie achtige mindset’ gekomen zou zijn. Verder helpen mijn huisgenoten bij Stumass ook enorm. We zitten in het zelfde schuitje en dat maakt dat we het al snel beter met elkaar kunnen vinden.

Gaandeweg het jaar heb ik ook mijn plaats in mijn studie kunnen vinden. Ik heb enkele vrienden die mij een fijne plek geven binnen de studie. Al kan het soms moeilijk zijn, zie ik het als belangrijk om over diverse onderwerpen contact met ze te hebben en je niet alleen te limiteren tot de studiestof. Vaak hoor ik dat ik meer buiten om m’n studie contact zou moeten hebben, maar voor mij zijn mijn studievrienden mijn studievrienden en ik hou contact met ze op de manier die ons als vrienden bevalt. Dat maakt ook een mooi bruggetje naar het volgende punt.

Kies je eigen weg
Het is wel een cliché om te zeggen, maar meerdere wegen leiden naar Rome. En als jij van de bospaadjes houdt, dan kunnen er nog zovelen zijn die de stenen wegen tot in de hemel prijzen, maar dat wil niet zeggen dat jij je fijn gaat voelen op zo’n weg. Als student krijg je (al dan niet geforceerd) veel individuele vrijheid. Dit stelt je echter ook in staat om op je eigen manier te leren. Voor mij persoonlijk zijn Youtube video’s een uitkomst in het studeren. Veel stof relevant voor mijn studie staat duidelijk uitgelegd en met een beetje geluk zelfs nog met een mooie animatie. Dit helpt mij in het begrijpen van de stof en mijn concentratie te behouden. Door mijn dyslexie is het lezen van studieboeken hard werken en inefficiënt. Ik volg de lezingen, neem de slides door, maak zo nodig opgaven en kijk veel video’s. Dat lezen voor mij nauwelijks een rol speelt in mijn leerproces zal voor velen verbazingwekkend zijn, maar voor mij werkt het en daar gaat het om.

Passie
Passie voor je studie is essentieel. Uiteindelijk moet je motivatie ergens weten te halen, dus wat je ook studeert/gaat studeren, zorg ervoor dat je er passie voor hebt/zult hebben. Uiteindelijk zal het toch een groot deel van je leven omvatten, dus een beetje je dromen achterna jagen is niks mis mee.
En als laatste, werken, werken, werken. Ik kan je garanderen dat het moeilijk is en als je het niet moeilijk vindt, dan push je jezelf niet hard genoeg. Een balans tussen werken, rusten en vermaak is belangrijk, maar je moet eerlijk tegen jezelf zijn en vragen of je echt alles hebt gegeven wat je in je had. Voor mij is soms doorleren tot half 12 of maar een paar uurtjes slaap wanneer nodig iets wat ik mezelf kan veroorloven, mits ik daarna goed kan uitrusten. Maar dat maakt het niet fijner noch makkelijker, maar wat moet dat moet en soms moet je jezelf nou eenmaal uitdagen. Studeren is nou eenmaal een fulltime job en het is het beste om het ook als er 1tje te behandelen.

Meer nieuws