Autisme in een relatie

Veel mensen vragen mij of ik het moeilijk vind om een vriendje met autisme te hebben. In het begin begreep ik die vraag niet echt. Mijn vriendin heeft ook autisme en de helft van mijn klas ook, dat vond ik toch ook niet moeilijk? Nu snap ik de vraag wel wat beter, maar mijn antwoord is nog steeds nee, het is niet moeilijk, het is leuk!

Ik heb mijn vriendje anderhalf jaar geleden ontmoet op een verjaardag. Ik viel direct voor zijn spontaniteit en voorliefde van sarcasme. Niet meteen kenmerken die bij autisme horen. Ook was hij niet niet sociaal of ongemakkelijk. De eerste keer dat ik dan ook echt doorhad dat hij autisme had, was toen we zijn verjaardag gingen plannen en hij tot 3 uur `s nachts bezig was om lijstjes te maken van boodschappen die we moesten doen tot voorwerpen die we van tevoren moeten opbergen om scherven te voorkomen.
Hieruit bleek wel de behoefte aan structuur, duidelijkheid maar ook zijn aandacht voor details; dingen waar ik niet eens aan zou denken had hij al 3 keer in zijn hoofd geanalyseerd en een oplossing voor gevonden. De verjaardag was dan ook echt een succes!

Het plannen van zijn verjaardag is het perfecte voorbeeld van hoe hij en ik samenwerken, elkaars goede eigenschappen versterken en elkaars minder goede eigenschappen aanvullen.

Door zijn autisme heeft mijn vriend soms moeite met het onthouden van informatie. Bij teveel aan informatie filtert hij de informatie niet meer. Dit merk ik vooral bij het onthouden van data in combinatie met gebeurtenissen. Als hij de vraag krijgt hoe het gisteren was geweest, weet hij al niet meer wat hij toen allemaal gedaan heeft. Ik herinner hem er dan aan dat hij gisteren naar een concert is gegaan, dan herinnert hij het zich weer.
Ook plannen is daarom soms best lastig. Een of twee afspraken kan hij wel onthouden, maar als hij een drukke week heeft met veel afspraken en veel dingen die hij moet regelen, probeer ik hem daarbij zoveel mogelijk te helpen. Ik hou dan zijn agenda bij en maak lijstjes met alle dingen die hij moet regelen in die week. Zo kan hij alle afspraken ook rustig vergeten en loopt zijn hoofd niet over van teveel informatie.
Aan de andere kant helpt hij mij ook heel erg met mijn uitdagingen. Ik kan namelijk gigantisch chaotisch zijn als het op opruimen aankomt. Mijn kamervloer ligt altijd bezaaid met kleding en mijn bed, bureau en kast puilen uit met allerlei spullen. Mijn vriend helpt mij dan met het organiseren van mijn kamer en hij wijst me erop als ik weer eens kleding rond laat slingeren of vergeet mijn ontbijt op te ruimen. Zo vullen we elkaar beide aan en worden uiteindelijk een betere versie van onszelf.

Mensen met autisme kunnen ook overgevoelig zijn voor prikkels, zo ook mijn vriend. Hij heeft er dan ook een hekel aan als ik teveel cosmetica met verschillende geurtjes gebruik (shampoo, douchegel, deodorant en parfum). Ik heb mezelf daarin dus moeten aanpassen en gebruik tegenwoordig voornamelijk parfum vrije cosmetica. Ook zachte aanrakingen heeft hij moeite mee. Met mijn vingers zachtjes over de palm van zijn hand wrijven zat er in het begin dus niet in.
Ik vind het dan ook erg leuk om steeds meer te leren over zijn autisme en erachter te komen hoe ik zoveel mogelijk kan helpen, kan steunen, maar vooral hoe ik door zijn autisme beter te begrijpen, hemzelf steeds beter leer kennen.

Dit gaat natuurlijk niet altijd even goed. Het kan soms best frustrerend zijn om je aan te passen aan iemand anders en ik ben me er ook goed van bewust dat ik soms teveel van hem verwachtte. Dit doet een relatie soms wankelen, maar “what doesn’t kill you only makes you stronger”. Na iedere discussie komen we weer dichter naar elkaar toe en na elke tegenslag herinneren we ons weer waar we het allemaal voor doen. Want iedere ergernis en iedere tegenslag weegt niet op tegen dat wat je ervoor terug krijgt. De kans om iemand tot in ieder klein detail te leren kennen, te ontdekken en te zien dat hoe ingewikkeld we ook in elkaar zitten, je precies bij elkaar past, als twee puzzelstukjes die elkaars leegtes perfect opvullen.

Liefde en een relatie hebben kost enorm veel moeite, tijd, opoffering en geduld. Maar je krijgt er warmte, geluk, mooie herinneringen en een thuis voor terug. En ik heb me nog nooit ergens zo thuis gevoeld als bij mijn vriend.


Geschreven door de vriendin van een student van Stumass.

bekijk alle blogberichten