Disneyland Parijs en autisme: tips van een ervaringsdeskundige

Vakantie: één van de grootste periodes waarin structuur, duidelijkheid en een eigen ritme vaak ontbreekt. Niet ideaal voor mensen met autisme. Voor mij was het deze zomervakantie niet anders. Mijn vriend (Jordy) en ik hadden besloten dat het na 5 jaar wel tijd was om eens samen op vakantie te gaan. Na veel overleg is het 4 dagen naar Disneyland Parijs geworden. Disneyland Parijs is een drukke plek met lange wachtrijen en veel nationaliteiten. De voertaal is daar dan ook Frans of Engels. Jordy besloot om mij de complete regie te geven zodat ik mijn eigen duidelijkheid en structuur kon creëren binnen de vakantie. Hier heeft hij soms spijt van gehad.

Autismevriendelijk

Ik neem jullie mee in mijn ontdekkingstocht om onze vakantie zo veel mogelijk autismevriendelijk te maken. Zowel vóór als tijdens de vakantie. Wat dit vergt? Voorbereiding. Héél veel voorbereiding.

Mocht je ooit naar Disneyland Parijs willen, maar bang zijn het niet aan te kunnen vanwege je autisme, blijf dan vooral lezen. Disneyland Parijs heeft namelijk speciale voorzieningen voor mensen met autisme en ik heb veel van deze voorzieningen uitgeprobeerd.

Als je achter deze voorzieningen wil komen zijn er meerdere manieren om dit te doen:

 • Website van Disneyland Parijs
 • Discover The Magic (website met basis informatie, maar niet altijd actueel)
 • Facebookgroepen
 • Facebookpagina’s
 • Bellen (blegh, als het echt niet anders kan)


Korting!

Leuk voor de rasechte Hollanders zoals ik: korting! Als persoon met autisme mag je één begeleider gratis mee naar binnen nemen in de parken. Hiervoor heb je wel een Autipas of medische verklaring nodig (zie groene kaart/Priority Card). Omdat wij zelf een arrangement geregeld hebben zonder tussenpersoon moest ik een scan van de Autipas opsturen naar een speciaal mailadres met ons boekingsnummer. Het te veel betaalde bedrag kregen we gewoon netjes terug.

Groene/oranje kaart

In Disneyland Parijs kunnen mensen met een beperking twee soorten kaarten krijgen:

 • De oranje kaart (ook wel Easy Access Card genoemd)
 • De groene kaart (ook wel Priority Card genoemd)

Met alleen de Autipas krijg je de oranje kaart. Dit houdt in dat je met de medewerkers afspraken maakt wanneer je in bepaalde attracties wil of karakters wil ontmoeten. Hoe dit gaat kan ik verder niet precies uitleggen omdat ik zelf voor de groene kaart ben gegaan. Maar als je deze kaart krijgt wordt het je precies uitgelegd.

Voor de groene kaart heb je naast de Autipas een medische verklaring nodig van een (onafhankelijke) arts. Deze verklaring heeft meerdere (lastige) eisen:

 • Originele verklaring (geen kopie);
 • Opgesteld in het Frans of Engels;
 • Ondertekend en gestempeld door een (onafhankelijke) arts;
 • Minder dan 3 maanden oud.

Na heel veel moeite heb ik een verklaring kunnen krijgen en konden we de groene kaart bemachtigen. Hierdoor hebben we nergens langer in de rij hoeven staan dan 15 minuten en stonden we in een aparte wachtrij. Deze wachtrij was heerlijk rustig in vergelijking met de “normale” wachtrij.

green card green card 2

Overprikkeld in de wachtrij

Begrijp me niet verkeerd: mijn vriend en ik hebben eerst geprobeerd om in de gewone wachtrij te staan. Deze rij zou maar 20 minuten duren. Voor Disney begrippen erg kort dus. Echter hield ik het niet langer dan 10 minuten vol en kwam ik helemaal overprikkeld uit de attractie. Niet door de attractie, maar puur door de wachtrij. En ja, ik heb er zelf alles aan gedaan om de prikkels te verminderen. Jordy hield in de gaten dat niemand te dichtbij stond en ik had speciale oordoppen in om het geluid te verminderen. Toen we uit de attractie kwamen moest ik eerst naar het hotel om te ontprikkelen voordat we weer verder konden.

Voordelen van de groene kaart

 1. Bij eetgelegenheden met counterservice (soort McDonalds achtig), mag je aansluiten in de invalide wachtrij. Vaak betekent dit meteen doorlopen en bestellen.
 2. Bij karakters kan je afspraken maken met de medewerkers om de karakters te ontmoeten. Je krijgt dan een tijd waarop je terug kan komen en mag dan meteen doorlopen.
  • Tip: neem een boekje mee om te tijden eventueel te kunnen noteren en loop eerst een rondje langs de karakters om afspraken te maken.
  • Extra tip: geef je eigen mobiel aan een medewerker om een foto te maken. Dit doen ze graag voor je.
 3. Bij parades zijn speciale vakken ingericht voor mensen met de groene kaart. Deze zijn vaak minder druk.

Jordy vond al deze voordelen soms nog lastig. Dan liepen we bijvoorbeeld langs een rij heen en keken de mensen in de gewone wachtrij ons boos aan. Hij voelde zich schuldig. Het enige wat ik daarop zei: “ik betaal er levenslang voor terug.” Vaak herinnerde het hem aan wat er gebeurde als ik in een normale wachtrij stond.

kelly en vriend

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autisme, structuur en loslaten

Omdat ik vooraf allerlei informatie had opgezocht over Disneyland Parijs via meerdere kanalen wist ik precies hoe alles werkte in Disney. Kanalen die ik geraadpleegd heb:

 • Facebook
  • Zowel groepen als pagina’s (ED92 is een aanrader!)
 • Pinterest
 • Websites
 • Youtube
 • Blogs

Na een tijdje wist ik precies hoe het programma eruit zag en wist ik zelfs hoe je kon zien hoe lang een medewerker al bij Disneyland werkte. Met deze informatie heb ik een planning gemaakt die nog net niet van uur tot uur vertelde waar we heen gingen. Tijdens de vakantie heb ik deze planning vaak los gelaten. Het was gewoon fijn om ergens op terug te kunnen vallen. En ik denk dat Jordy dit wist. Hij wilde gewoon dat ik net zoals ieder mens van de Disneymagie kon genieten en even niet na hoefde te denken om mijn “beperking”.

kelly fluitketel

Mijn allerbelangrijkste en laatste tip: laat je nooit tegenhouden door je beperking. Het is zeker goed om dingen die je echt niet kunt te accepteren, maar het kan ook goed zijn om hierin je grenzen te ontdekken. Wie weet kan je van dat grote, drukke Disneyland Parijs een van je beste vakanties ooit maken.

Dus, wanneer ga jij?


Geen dag is hetzelfde bij Kelly. Ze neemt je mee in haar verhalen en belevenissen en hoe autisme daarin een rol speelt.

Kelly is op haar zesde gediagnosticeerd met autisme, net als haar broertje. Ze volgt de hbo opleiding tot (groen) docent in het (v)mbo en woont samen met haar vriend in Arnhem Noord. Voor haar opleiding heeft ze vorig jaar stage gelopen bij JADOS en nu werkt ze parttime als Assistent Interne Deskundigheidsbevordering. 

bekijk alle blogberichten