Een andere kijk op de wereld…

foto 1

Als architectuur student maak ik graag foto’s van strakke lijnen en vormen. Ik denk dat je met de foto van het Barbican mijn “stijl” wel kan duiden. Het Barbican is een wooncomplex in brutalistische stijl gemaakt in voornamelijk beton. In deze foto ligt de focus op de strakke lijnen en het dramatische perspectief. Daarnaast vind ik zelf de hoek mooi die gemaakt word met, volgens mij een loopbrug, die aansluit op het gebouw.

glasgow

De foto van The Glasgow Science Center oogt vriendelijker dan het Barbican. Wederom een duidelijke geometrische vorm maar omdat deze geen strakke hoeken heeft oogt het vriendelijker ondanks het harde stalen materiaal. Daarnaast was deze afsnijding een bewust keuze. De vorm lijkt de foto rechts onder binnen te komen en naar achter weg te lopen alsof het een golf is. Ook de verhouding tussen object en achtergrond sprak mij aan. In de fotografie spreken ze vaak van een 1:3 verhouding, ik denk dat de verhouding object achtergrond hier wel aardig aan voldoet, misschien is dit waarom de verhouding mij aansprak.

national british museum

In de foto gemaakt in The National British Gallery  zie je de sterke geometrie in het plafond en spel van licht en schaduw dat hier gevormd word. Maar deze foto licht vooral uit hoe ik probeer te voorkomen dat mensen op mijn foto’s staan. Want het was zeker druk in dit museum neem dat van mij maar aan. Des te blijer was ik toen ik deze plek vond die de hoogte punten van het museum uitlicht maar toch verlaten is. Het is een zithoek in het café die volgens mij gereserveerd was. Ik denk dat ik om meerdere redenen geen mensen in mijn foto’s wil. (1) Ik heb geen controle over ze, ik maak foto’s in het openbaar dus zij kunnen overal en nergens mijn frame binnen komen lopen. (2) Hierdoor is het dus erg lastig om een foto symmetrisch of een strakke lijn te krijgen. (3) Mensen trekken vaak de aandacht in een foto, het leid af van de architectuur zelf.

thoronet

De foto gemaakt in het klooster van  Le Thoronet wat ik bestudeer voor mijn studie staat voor het proces van een foto maken. Voor elke foto die je ziet heb ik er waarschijnlijk wel 10 gemaakt en soms meer. Misschien hield ik de camera net iets scheef, speelde ik met verschillende instellingen voor diafragma en sluitertijd of bijvoorbeeld perspectief. Zelfs daarna worden foto’s in Adobe Photoshop nog bewerkt. Waarbij het vooral gaat om bij draaien, zorgen dat de lijnen die recht moeten zijn daadwerkelijk recht zijn. Ik heb namelijk geen statief en zou dit ook niet praktisch vinden om mee te nemen omdat ik mijn trips vaak te voet doe. Daarnaast kan het regelmatig gebeuren dat de grond niet waterpas is. Op fotografie trips loop ik te voet door een stad of gebouw met alleen mijn camera en misschien een extra accu. Maar deze foto is zo’n foto die voortkwam uit eigenlijk nog “verkeerde” instellingen. Waarschijnlijk had ik hiervoor foto’s gemaakt van een donkerdere ruimte, hierdoor kreeg ik dit effect van het licht dat naar binnen viel door het raam. Eigenlijk een geluk bij een ongeluk, want de bewoners van dit kloosters, Cisterciënzer monniken, geloven dat licht God representeert. In deze foto word dit dus eigenlijk goed gesymboliseerd, je ziet het licht (God) binnenvallen in de kerk van het klooster.

Ik denk dat deze vier foto’s een vrij duidelijk beeld geven van mijn fotografie. Vaker hoor ik van bekenden dat ze vinden dat ik een goed oog heb voor lijnen etc. Misschien komt dit voort uit mijn autisme en misschien niet. Maar eigenlijk doet dat er niet toe 😉


Student Stumass – 24 jaar.

bekijk alle blogberichten