Ja kun je krijgen

‘’Ik wil je alvast waarschuwen’’, zegt ze lachend, terwijl ze me door het appartementencomplex in hartje Groningen leidt. ‘’Timo kan soms een flapuit zijn. Dan zegt hij bijvoorbeeld dat hij mij vandaag nog niet heeft geslagen en dat onze relatie daarom heel goed is. Dat is dan een grapje. Dat je dan niet meteen een noodnummer belt.’’

Ik ben op bezoek bij Maaike (24) en haar vriend Timo (20), die beide bij IVA Groningen wonen. Het liefdeskoppel heeft speciaal voor mijn bezoek de studio opgeruimd. En dat was nodig, zeggen ze er lachend achteraan. Terwijl Timo thee zet, zit Maaike op het puntje van de bank. Ze popelt om mij hun liefdesverhaal te vertellen. Ondertussen plaagt ze Timo. ‘’Jij autist.’’ Een verliefde blik.

WhatsApp Image 2020-01-10 at 15.17.48 (1)

Een bijzondere wandeling

Het begon allemaal op 17 november 2018. Of eigenlijk 14 november. Maaike zag Timo in de gemeenschappelijk ruimte staan, hij was nieuw bij IVA. Maaike vertelt: ‘’Hij had een fijne energie, dat merkte ik meteen. Tijdens het avondeten noemde ik dat ik graag de vegan burger van de Mac Donalds wilde proberen. Timo wilde wel met mij mee.’’ De vlam sloeg drie dagen later over, tijdens een wandeling in het Noorderplantsoen. Ze weten beide het moment nog precies. Timo: ‘’Maaike zei wat. Toen dacht ik ineens: misschien is dit wel iets.’’ Voor Maaike was het de sprankeling in Timo’s ogen die haar ineens kriebels in de buik bezorgde. ‘’Je bent aan het flirten’’, had Timo gezegd. ‘’Ja, blijkbaar wel’’, antwoordde zij. Ze vervolgden hun wandeling hand in hand en wilden eigenlijk nog helemaal niet naar huis. Totdat ze erachter kwamen dat ze ook gewoon samen naar één van hun kamers konden gaan. Maaike: ‘’Eenmaal thuis aangekomen nam ik, heel ‘on-maaikes’, de leiding. Ik kon niet meer tegen die spanning en dacht: dan hebben we dat tenminste maar gehad. Die middag kuste ik hem.’’

Maaike is Timo zijn eerste grote liefde. En hopelijk ook zijn allerlaatste. Maaike heeft wel eerder een vriendje gehad, maar dat was niet een groot succes. ‘’Ik vind het nog steeds bijzonder. Ik was klaar voor een volwassen relatie en wilde graag een type als Timo ontmoeten. Het voelt voor mij alsof ik daarmee een signaal naar het universum heb gestuurd. Vlak daarna ontmoette ik hem.’’

De reacties in hun omgeving waren erg positief. Timo kreeg een high five van zijn huisgenoten. Hun persoonlijk begeleider, toevallig hadden ze dezelfde, vond het heel leuk. ‘’Wel drong ze aan op de veiligheid’’, vertelt Timo. ‘’Ik snap dat wel. Een IVA stel is leuk, een IVA baby misschien iets minder’’.

‘’Timo is onderdeel van mijn geluk, niet de bron.’’

Timo kruipt wat dichter tegen Maaike aan op de bank, terwijl zijn vriendin het woord weer neemt. ‘’Ik ben veel assertiever geworden sinds ik Timo ken. Mijn moeder herkent me daarin bijna niet meer terug. Ik voel me veilig bij hem, waardoor ik alles durf te zeggen.’’ Timo is op zijn beurt vooral zorgzamer geworden en vindt bij Maaike emotionele veiligheid. Ook helpt ze hem bij het vinden van een gezond dagritme. Ze is er altijd voor hem. ‘’Ja’’, zucht Timo. ‘’Ik weet het. Heel cliché.’’

Het stel leert elkaar steeds beter kennen. Zo spreken ze altijd hun verwachtingen uit, zeggen ze wat ze denken. Maaike legt uit: ‘’ Timo voelt bijvoorbeeld niet altijd alles aan. Het kan best zijn dat hij bijvoorbeeld broodjes heeft gehaald, maar dan vervolgens alleen voor zichzelf pakt. Het is niet eerlijk om hem dit kwalijk te nemen. Ik kan dan veel beter gewoon duidelijk aangeven wat ik wil. We weten dan beide waar we aan toe zijn en stellen elkaar dan niet teleur.’’ Nog zoiets: Maaike schrijft nu alle vragen op die ze aan Timo wil stellen, zodat ze hem niet hoeft te storen als hij geconcentreerd bezig is.

Ik vertel het stel hoe bijzonder ik het vind dat ze op zo’n jonge leeftijd al zoveel wijze inzichten hebben. Timo knikt.  Misschien komen deze inzichten juist ook wel doordat ze zo hard met zichzelf aan het werk zijn gegaan na hun diagnose autisme.

‘’Niets is vanzelfsprekend. Een relatie hebben met autisme is goed te doen. Mensen met autisme zijn flexibeler dan vaak wordt gedacht. Onze relatie is  heel voorspelbaar. Voor veel mensen is dit suf, maar voor ons is dat eigenlijk heel fijn.’’ Maaike sluit zich hierbij aan. ‘’Daarnaast denk ik ook dat het heel belangrijk is om je eigen ding te blijven doen. En vooral ook van jezelf te houden. Dat kan een ander niet voor je doen. Timo is onderdeel van mijn geluk, maar hij is niet de bron. Dat is een wezenlijk verschil.’’

‘’Maar ik hou wel van d’r hoor’’

Natuurlijk is niet alles alleen maar leuk aan de ander. Maaike: ‘’Het duurt soms zo lang voor hij in actie komt. Ik vraag hem dan meerdere keren om iets te doen en het schiet dan gewoon niet op.’’ Timo glimlacht. ‘’Hoe vaker ze het vraagt, hoe meer weerstand ik voel. Zelf vind ik het wel eens lastig dat Maaike soms zo dramatisch doet, dat ze dan bijna moet huilen terwijl er niks aan de hand is. Maar ik hou wel van d’r hoor.’’ Hij drukt een kusje in Maaike’s haar.

Het stel hoopt uiteindelijk te gaan samenwonen en een gezinnetje te stichten. Hun advies voor anderen? ‘’Als het goed voelt moet je je kans grijpen. Houd je niet teveel aan regeltjes.  Ook als je niet verliefd bent. Wie weet hou je er een leuke vriendschap aan over. En neem een hobby, zodat je gelijkgestemden ontmoet.’’ Maaike vult aan: “Til ook niet te zwaar aan je diagnose. Je kunt alles, misschien soms met aanpassingen. Probeer het gewoon. Achteraf is alles minder eng. Nee heb je, ja kun je krijgen.’’

Door: Anke Odinga, begeleider Stumass Groningen

bekijk alle blogberichten