Lonneke: ‘mijn ervaring met IVA’

Door mijn autisme loop ik tegen verschillende dingen aan en puur op doorzettingsvermogen heb ik mijn diploma’s gehaald: ik ben 4 jaar geleden afgestudeerd aan de universiteit.

Hulp accepteren

Omdat ik nooit hulp heb gehad kreeg ik een ernstige depressie toen ik afstudeerde. Ik had naast mijn diploma halen en bewijzen dat ik wel wat kan, verder geen doel meer in het leven.

In de zoektocht naar passende woonbegeleiding vonden mijn ambulant begeleidster en ik IVA, die toen net ging starten in mijn woonplaats. Ik was één van de eerste twee bewoners. Achteraf was Stumass tijdens mijn studie ook perfect geweest; dan had ik hulp gekregen en zou ik veel minder last hebben gehad van angsten. Maar dat is achteraf, want pas tijdens mijn studie kwam er ergens een moment dat ik hulp begon te accepteren maar toen was het eigenlijk al te laat voor begeleiding bij Stumass.

problem-2731501_1920

Vertrouwen

Sinds ik bij IVA woon ga ik stapjes vooruit. Ik heb minder last van angsten omdat er vaak begeleiding is waar ik om hulp kan vragen. Ik krijg bijvoorbeeld begeleiding bij allerlei dingen waar ik moeite mee heb, zoals een planning maken en overprikkeling voorkomen en nog vele andere dingen. Ik heb mijn persoonlijk begeleidster leren vertrouwen en nu durf ik alles aan haar te vragen. De begeleiding denkt met me mee en accepteert me zoals ik ben. Dat is voor mij heel fijn omdat ik mezelf altijd raar vond. Pas de laatste jaren leer ik dat ik mezelf mag zijn. Maar eigenlijk zit ik nog middenin dat proces.

board-2433978_1920

Toch nog meer begeleiding nodig

Gedurende de tijd bij IVA is gebleken dat ik nog meer begeleiding nodig heb, ook in het weekend. Na een aantal jaren bij IVA begeleiding te hebben gehad is er een andere woonplek (een andere organisatie dan IVA) gevonden. Bij deze woonplek is er alle dagen van de week begeleiding waardoor mijn ouders vooral in het weekend minder belast worden.

Ik krijg een appartement in een complex waar verschillende mensen met verschillende beperkingen wonen. Weer een nieuwe start. Ik kijk met goede herinneringen terug op de afgelopen jaren bij de IVA.


Lonneke heeft op haar 23ste de diagnose autisme gekregen. Ze heeft een aantal jaren bij IVA gewoond en verhuist binnenkort naar een andere woonplek. Lonneke vindt het fijn om haar ervaringen te delen op haar eigen blogpagina: https://overlevenmetautisme.wordpress.com/

bekijk alle blogberichten