Volgend jaar ga ik écht…

Zo beginnen mijn voornemens altijd, met de instelling om het volgend jaar echt anders te gaan doen. Herkenbaar? Je bent niet de enige. Het komt vaak neer op: ‘meer dit, stoppen met dat. Beter zus, minder zo.’ Ook in mijn familie- en vriendenkring zie ik dit fenomeen. Meer bewegen, stoppen met roken. Beter werk leveren, minder chips eten. ‘Gelukkig zijn’ of ‘genieten van het leven’ heb ik nog nooit op iemands lijstje zien staan. We willen onszelf constant verbeteren, om erachter te komen dat het toch niet werkt en dan vallen we weer terug op onze oude gewoontes.

Blue Monday

Vroeger had ik simpele voornemens, zoals beter mijn best doen op school en hogere cijfers halen. Toen ik in de puberteit zat, nam ik me voor om minder ruzie te maken met mijn broer en lief te zijn voor mijn ouders. Inmiddels heb ik besloten dat ik geen voornemens meer maak, maar doelen ga stellen. Het principe is hetzelfde, maar het voelt serieuzer. De meeste voornemens verdwijnen vóór Blue Monday al in het afvoerputje, terwijl een doel eigenlijk niets met het nieuwe jaar te maken heeft. Ik heb het gevoel dat je een voornemen binnen de maand januari gehaald moet hebben (wat vast niet zo is), maar dat je een doel over het hele jaar kunt uitsmeren.

board-2161880_1920

Wanneer is het goed genoeg?

Kortgeleden sprak ik hierover met een docent en ik stelde vast: “Ieder jaar kom ik weer uit bij dezelfde voornemens.” Zij was het hier niet mee eens, maar toen ze terug ging kijken naar haar eigen lijstje aan goede voornemens, kwam ze tot dezelfde conclusie. “Maar,” zo zei ze ook, “er komen ieder jaar wel nieuwe voornemens bij en er vallen er ook weer een paar af. Als je vind dat je bijvoorbeeld meer bent gaan bewegen, dan kun je die afstrepen.” Daar geef ik haar wel gelijk in, maar wanneer vinden wij dat het goed genoeg is? Het is gemakkelijk te bepalen of je gestopt bent met roken of niet, maar wanneer beweeg je genoeg? Of wanneer ben je gezonder gaan leven?

change-2930404_1920

Een goed jaar!

Mijn doel voor 2020 is dat ik mijn poëzie ga bundelen tot een boek. En dit hoeft niet in januari klaar te zijn, want ik heb er een heel jaar de tijd voor. Ik wil ook mijn tentamens halen en trots kunnen zijn op mijn prestaties en op mezelf. Ik ben van plan om leuke dingen te gaan doen met vrienden en er een goed jaar van te maken!

book-3998252_1920

Geschreven door Mandy Wintermans

bekijk alle blogberichten