Ik Zorg. Volgens onze Ellen

“Het is niet vanzelfsprekend dat iedereen zich redt in onze samenleving. Ik begeleid (jong) volwassenen met autisme op het gebied van wonen en werken. Soms help ik bij het schrijven van een sollicitatiebrief of ik ga mee naar het gesprek; anderen hebben begeleiding nodig bij administratieve of huishoudelijke taken.

Voor onze doelgroep is structuur heel belangrijk. Een goede weekplanning, het liefst zo concreet en inzichtelijk mogelijk. Zo is er één bewoner met wie ik de week altijd uitteken. Dat geeft hem zo veel rust. Het is mooi om te zien hoe zoiets kleins iemand de week door kan helpen. Een van de mooie dingen aan dit werk is dat je verbetering ziet. Niet van de één op de andere dag – voor dit vak is geduld op zijn plaats – maar mensen maken hier kleine stapjes vooruit. Mensen met autisme hebben een andere informatieverwerking en beschikken doorgaans over minder sociale vaardigheden. Daarentegen hebben ze ontzettend veel in hun mars. Ik vind het belangrijk om dit bij hen naar boven te halen. Het is belangrijk dat ze weten dat ze talenten en kwaliteiten hebben, en dat ze kunnen groeien. Wij helpen ze daarbij. Uiteindelijk is het doel dat ze weer vertrekken en klaar zijn voor een volgende stap: zelfstandig wonen.

Ik kan veel leren van de directheid van onze bewoners: er is vaak een bijzondere wisselwerking tussen begeleider en cliënt. Als iemand vindt dat ik te snel ga en diegene zegt heel oprecht ‘doe eens rustig’, dan denk ik: oh ja, zo kan het ook. Heel verhelderend. Hier staan we naast de bewoners, niet boven hen. Dat is ook meteen de kern van werken in de zorg, denk ik: je doet het nooit in je eentje en je leert van elkaar.”

Ellen Winkler – Woonbegeleider/jobcoach IVA

terug naar boven