MENU SLUIT

Behouden van werk

Jobcoaching
Het behouden van werk

Je hebt een baan. Daar ben je blij mee en het gaat op zich ook goed. Wel heb je  moeite met bepaalde onderdelen die bij het werk horen. Jados biedt deze jobcoaching.

Jobcoaching is gericht op het behouden en mogelijk uitbreiden van jouw werk. De ondersteuning is er voor jou maar ook voor je werkgever en collega’s. Vaak ondersteunt een coach in de eerste periode op je (nieuwe) werk. Het kan ook zijn dat ondersteuning bij het behouden van werk juist nodig is als je ergens al lang werkt, bijvoorbeeld als je opeens een andere leidinggevende krijgt, er veel nieuwe collega’s zijn of wanneer je werkzaamheden veranderen.

In overleg met jou en je werkgever kan de werkcoach op verschillende manieren ondersteunen. Hier enkele voorbeelden:

 • De werkcoach helpt je bij het voorbereiden van gesprekken met je leidinggevende en/of collega’s. Hij/zij kan ook bij deze gesprekken aanwezig zijn om je te steunen.
 • De werkcoach helpt je bij het structureren van je werkzaamheden, het aangaan van contact met je collega’s en/of dient als vraagbaak rondom werknemersvragen.
 • De werkcoach kan een periode met je meewerken/helpen inwerken.

De bedoeling is dat de intensiteit van jobcoaching afneemt zodat je na verloop van tijd zonder werkcoach werkt. We gaan hierbij uit van ieders kracht en de mogelijkheid van ontwikkeling. Vertrouwen en gelijkwaardigheid zijn belangrijk voor ons. We werken samen met jou aan het behouden van je werkplek en waar mogelijk zoeken we samen naar uitbreiding of verdieping in je werk.

Is op een later moment weer jobcoaching nodig, dan kunnen we dat opnieuw aanvragen.

Heb je, naast je werktraject, ook behoefte aan begeleiding bij je thuissituatie omdat je vastloopt op andere aspecten in het leven? Ook hiervoor kun je bij Jados terecht. We bieden begeleiding bij jou thuis, maar het is ook mogelijk om bij Jados te komen wonen.

 

"‘Dit kan jij echt niet doen hoor, daar raak jij overprikkeld van.’ Dit is iets wat ik, en met mij vast vele anderen, regelmatig te horen krijg. Maar, wat nou als ik eens anders ben? Ja, ik heb autisme. Nee, ik kan niet helemaal niks."

Verschillende
werktrajecten

Modulaire dienstverlening

Soms is de stap naar werk te groot om in korte tijd te kunnen overbruggen. In dat geval kunnen we modulaire re-integratiediensten inzetten. Tijdens deze trajecten (het zijn er vier, die los van elkaar in te zetten zijn: je kunt dus 1 traject volgen, maar je kunt ze ook alle vier volgen), werken we aan de volgende doelen:

 • Participatie interventie : als je hulp kunt gebruiken bij het uitbreiden van je sociale contacten.
 • Bevorderen maatschappelijke deelname: voor het versterken van je zelfvertrouwen en zelfbeeld, het leren stellen van grenzen en het opbouwen van het aantal uren dat je werkt.
 • Praktijkassessment: bedoeld voor als het moeilijk in te schatten is wat de mogelijkheden zijn qua werk. Je kunt op verschillende werkplekken en/of afdelingen meedraaien om te kijken wat je aanspreekt. Tegelijkertijd onderzoeken we wat goed gaat en waar nog eventuele leerdoelen liggen.
 • Begeleiding bij scholing: voor als je ondersteuning nodig hebt bij het volgen van een opleiding. Scholing is noodzakelijk om weer aan het werk te kunnen en moet voldoen aan een aantal eisen (de opleiding mag bijvoorbeeld niet langer dan een jaar duren). We kunnen samen met jou uitzoeken of dit van toepassing is.

Werkfit

Met een Werk Fit traject werk je aan het versterken van werknemersvaardigheden: het verbeteren van je persoonlijke effectiviteit en het verkennen van de arbeidsmarkt. Je kunt gebruikmaken van verschillende middelen die jou hierbij ondersteunen. Denk aan een beroepskeuzetest, training of persoonlijke begeleiding. Ook werken op een werkervaringsplaats of bijvoorbeeld het volgen van een assertiviteitstraining of een snuffelstage kan onderdeel zijn van een Werk Fit traject. Het uiteindelijke doel is altijd om je klaar te stomen voor het vinden en behouden van een betaalde baan.

Naar werk

‘Naar werk’ heet het traject als je al (bijna) weet wat voor werk je wil doen en je beschikt over voldoende vaardigheden om aan het werk te gaan. In dit traject helpen we je in kaart te brengen op welke functies en bij wat voor type bedrijven je kunt solliciteren. Als dat nodig is kunnen we je helpen bij het schrijven van een goede sollicitatiebrief en cv. Of we oefenen vaardigheden voor het voeren van een sollicitatiegesprek. Dit kan individueel en soms ook in kleine groepjes. Indien wenselijk kunnen we namens jou werkgevers benaderen (acquisitie).

Jobcoaching

Jobcoaching is gericht op het behouden van werk. De werkcoach is er voor jou maar ook voor je werkgever en je collega’s. Vaak ondersteunt een werkcoach in de eerste periode op je (nieuwe) werk. Het kan ook zijn dat ondersteuning bij het behouden van werk juist nodig is als je ergens al langer werkt, bijvoorbeeld als je ineens een andere leidinggevende krijgt, er veel nieuwe collega’s zijn of je werkzaamheden veranderen.

In overleg met jou en je werkgever kan de werkcoach op verschillende manieren ondersteunen:

 • De werkcoach kan je helpen bij het voorbereiden van gesprekken met je leidinggevende en/of collega’s, bij deze gesprekken aanwezig zijn om je te steunen.
 • De werkcoach kan je helpen bij het structureren van je werkzaamheden, het aangaan van contact met je collega’s en/of als vraagbaak dienen rondom werknemersvragen.
 • De werkcoach kan een periode met je meewerken/helpen inwerken. Zo begrijpt de jobcoach jouw werk erg goed
 • De bedoeling is dat de intensiteit van jobcoaching afneemt zodat je na verloop van tijd zonder werkcoach werkt. Is op een later moment weer jobcoaching nodig, dan kunnen we dat opnieuw aanvragen.

Jobcoaching wordt betaald door de gemeente, het UWV of je werkgever. Heb je hier een vraag over: neem dan contact met ons op.

Wijze van
financieren

Om tot goede resultaten te komen, kennen we bij Jados verschillende manieren van ondersteuning. Het hangt van je situatie af hoe onze ondersteuning georganiseerd/gefinancierd wordt:

 • Participatiewet-/P-wetuitkering (voorheen bijstand)
  Heb je een uitkering uit de P-wet / participatiewet (voorheen heette dit de bijstand) dan is de gemeente verantwoordelijk voor jouw re-integratie.
  In elke gemeente is het uitvoeren van re-integratietrajecten anders geregeld. Meld je aan via de website of bel/mail ons, dan bekijken we direct de beschikbare mogelijkheden in jouw gemeente.
 • Je hebt (nog) geen uitkering
  Als je (nog) geen uitkering hebt, moeten we samen even puzzelen welke mogelijkheden er zijn. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te onderzoeken.
 • Je hebt een Wajong-, WW-, WIA- of Ziektewet- uitkering
  Bij deze uitkeringsvormen is het UWV verantwoordelijk voor jouw re-integratie. Het UWV kent hiervoor een aantal manieren. Deze zijn stapsgewijs opgebouwd:

  1. Modulaire Dienstverlening
   Als de stap naar werk nog erg groot is.
  2. Werk-Fit
   Je wil werknemersvaardigheden vergroten/versterken voordat je aan het werk gaat.
  3. Naar Werk
   Voor het daadwerkelijk vinden van een passende baan vinden.
  4. Jobcoaching
   Je hebt een baan en wil deze behouden via een traject bij UWV.

Aanmelden

Jados in Nederland

Jados vind je in veel gemeenten door heel Nederland. Hier werken we met kleine, zelfstandige teams. Elke team is multidisciplinair en heeft expertise op begeleiding, autisme en werk. Wil je meer informatie over de Jados dienstverlening in jouw gemeente? Klik op de stad van je keuze of bekijk de kaart.


Bekijk de kaart

Contact

Telefonisch bereikbaar op werkdagen

(tussen 9-12 en 13-16 uur)


Onze aanmeldfunctionarissen staan voor je klaar.


Christa
Charlotte
Adinda
Evelien