MENU SLUIT

Studeren met autisme

Studeren
met autisme

Als je gaat studeren verandert er veel. Juist in deze periode kan begeleiding essentieel zijn om jouw studietijd succesvol te laten verlopen. Jados biedt gespecialiseerde begeleiding aan studenten met autisme.

Begeleiding tijdens
je studietijd

Als je gaat studeren verandert er veel. Je start met een nieuwe opleiding, je ontmoet nieuwe mensen en misschien ga je ook wel verhuizen. Misschien ben je begonnen aan een studie en merk je dat je toch vastloopt of dreigt te lopen. Juist in deze periode kan begeleiding essentieel zijn om jouw studietijd succesvol te laten verlopen.

Studeren met autisme

Studeer je of ga je studeren? Loop jij vast/ben jij bang dat je vast gaat lopen in de complexiteit van taken die horen bij zelfstandig (gaan) wonen en studeren? Dan is begeleiding door Jados iets voor jou. Wij bieden begeleid wonen (in onze studentenhuizen) en ambulante begeleiding.

Begeleid wonen
Jados studentenhuis

Jados heeft eigen studentenhuizen waar je samenwoont met andere studenten met autisme. Je hebt een eigen slaap/woonkamer, er zijn gemeenschappelijke ruimtes als een woonkamer en keuken en er is een werkplek voor de begeleiding. Er is veel aandacht voor het samenwonen met andere mensen. Er worden bijvoorbeeld gezamenlijke boodschappen gehaald en samen gekookt en gegeten. Ook je steentje bijdragen aan een gezamenlijke huishouden is hier onderdeel van. Net als in een regulier studentenhuis. Iedere werkdag is er begeleiding aanwezig bij wie je terecht kunt met je vragen en problemen. Je ervaart zo hoe het is om op jezelf te wonen, maar hebt wel het vangnet in de vorm van de nabijheid en beschikbaarheid van de begeleiding.

Begeleidingsteam

Op iedere Jados locatie werkt een vast team van begeleiders. Zij zijn iedere werkdag aanwezig. Het aantal uren en momenten verschilt per huis. Voor ondersteuning en hulp in noodgevallen is er 24 uur per dag en 7 dagen per week een telefonische bereikbare dienst beschikbaar. Daarnaast heeft iedere bewoner als vast aanspreekpunt een persoonlijk begeleider. Achter de schermen zijn gedragswetenschappers of eventueel een werkcoach betrokken.

Alle medewerkers van Jados beschikken minimaal over een relevant hbo-diploma en hebben aanvullende cursussen over autisme gevolgd.

Ambulante begeleiding
door Jados

Bij ambulante begeleiding woon je zelfstandig of bij je ouders thuis. Je krijgt een ambulant begeleider als vast aanspreekpunt. Hier plan je afspraken mee en je spreekt samen af waar deze afspraken plaatsvinden. De intensiteit of hoeveelheid uren wordt bepaald door je hulpvraag en je indicatie en kan dus van tijd tot tijd verschillen. Tijdens de begeleidingsmomenten bespreek je met je begeleider hoe het met je gaat en werk je aan je begeleidingsdoelen.

Belangrijk om te weten is dat onze de ambulante begeleiding zich richt op de ontwikkeling naar zelfstandigheid van jou als individu. Wij hebben hier bij oog voor je omgeving en netwerk, maar wij begeleiden jou en niet je netwerk (familie, ouders etc.).

Begeleidingsteam

Jouw begeleider werkt niet alleen, maar kan terugvallen op een team van professionals. Achter de schermen zijn gedragswetenschappers betrokken bij jouw begeleidingstraject met een focus op jouw persoonlijke ontwikkeling. Alle medewerkers van Jados beschikken minimaal over een relevant hbo-diploma en hebben aanvullende cursussen over autisme gevolgd.

 

Bekijk onderstaande video over onze begeleiding en wat je hierin van ons kunt verwachten.

 

Onze
begeleiding

Jados biedt gespecialiseerde begeleiding aan studenten met autisme. Voor jezelf opkomen, je zelfredzaamheid (weerbaarheid) ontwikkelen en sociale vaardigheden vergroten zijn belangrijke onderdelen van de begeleiding. Bij Jados zien we autisme als een andere ontwikkeling en niet als een stoornis. Dit lost niet direct iets op, maar maakt wel dat we verder moeten zoeken naar waarom iets gebeurt. We kijken naar wat achter gedrag zit. Hoe komt het dat iets (nog) niet lukt?

Jados begeleidt je op een manier die je helpt inzicht te krijgen in jezelf maar ook in de relatie tot anderen. Jouw levensverhaal is daarbij belangrijk. We kijken verder dan een diagnose. Iedereen is uniek. Daarom luisteren we naar jou, als mens. Welke gebeurtenissen in jouw leven hebben je gemaakt tot wie je bent? Dat horen we graag van jou zelf.

Je leert vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn voor het succesvol (en met plezier) doorlopen van je studie en (op termijn) zelfstandig wonen. We zoeken aansluiting op punten waar jij dat nodig hebt en blijven op de achtergrond, maar wel beschikbaar. Jados biedt geen daadwerkelijke studiebegeleiding (daar is de opleiding verantwoordelijk voor).

Veel voorkomende onderwerpen

Binnen de begeleidingstrajecten kan alles aan bod komen, maar zijn de volgende onderwerpen vaak terug te vinden:

  • leren herkennen wanneer en waarom je vastloopt (in een taak);
  • opbouwen van vriendschappen;
  • werken aan je gezondheid;
  • een (studie)planning maken;
  • contact met je opleiding of werk;
  • ondersteuning bij het zoeken van werk;
  • zoeken van een hobby;
  • het omgaan met stress en angst.

De verantwoordelijkheid en de regie liggen bij jou, maar de begeleider ondersteunt je waar nodig

Waar zit Jados

Jados zit in veel studentensteden door heel Nederland. Een overzicht van alle steden waar Jados actief is vind je op de pagina ‘Waar zit Jados’.

Gebruik de filter begeleid wonen of ambulante begeleiding om te kijken in welke studentensteden we dit aanbieden.

Bekijk onze locaties

Past Jados
bij jou?

Of eigenlijk: passen we bij elkaar? We hopen dat je met de informatie op deze pagina al een goed beeld hebt gekregen over Jados en of je denkt dat we bij jou passen. Meer informatie over wat nodig is nodig is om jou te kunnen bieden wat je nodig hebt, maar ook welke voorwaarden wij of de gemeente stellen vind je bij ‘Past Jados bij jou?’.

 


Past Jados bij jou?

Aanmelden

Enthousiast geworden over begeleid wonen bij Jados of onze ambulante begeleiding? Op onze aanmeldpagina vind je meer belangrijke informatie en wat je kunt doen als je nog vragen hebt. Ook kun je je op deze pagina geheel vrijblijvend aanmelden.


Aanmelden

Contact

Telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 09:00 en 12:00 uur.

 


Onze aanmeldfunctionarissen staan voor je klaar.

Ben je niet in de gelegenheid om ’s ochtends telefonisch contact met ons op te nemen? In de middag zijn we op afspraak bereikbaar. Voor het maken van deze telefonische afspraak kun je mailen naar vragen@jados.nl Hier kun je ook naar mailen voor al je overige vragen.


Christa
Charlotte
Anna
Cora