9 mei 2025

Wel of niet je autisme-diagnose delen op het werk: Een persoonlijke keuze

Bij Jados krijgen we vaak de vraag: “Moet ik mijn werkgever wel of niet vertellen over mijn autisme-diagnose?” Het is een begrijpelijke vraag, en helaas is er geen eenduidig antwoord. Het hangt helemaal af van jouw situatie en hoe jij je daarbij voelt. Het delen of juist niet delen van je diagnose heeft beide voor- en nadelen. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje.

Voordelen van het delen van je diagnose

Als je open bent over je diagnose, kan dat leiden tot meer begrip en betere ondersteuning op je werk. Je werkgever kan bijvoorbeeld helpen met praktische aanpassingen, zoals:

  • Een rustige werkplek
  • Flexibele werktijden
  • Duidelijke communicatie

Dit kan je productiviteit en welzijn verbeteren. Daarnaast kunnen misverstanden worden voorkomen, en kan er meer begrip ontstaan bij je collega’s. Als je het gevoel hebt dat je jezelf constant moet aanpassen om je situatie te verbergen, kan het delen van je diagnose een grote opluchting zijn. Het kan zelfs bijdragen aan een open communicatiecultuur, waarin iedereen zich gehoord voelt.

Nadelen van het delen van je diagnose

Hoewel steeds meer mensen zich bewust zijn van autisme, bestaan er nog altijd vooroordelen. Dit kan leiden tot onbegrip of het gevoel van onveiligheid op de werkvloer. Het kan kwetsbaar aanvoelen om persoonlijke informatie te delen, vooral als je niet zeker weet hoe je collega’s of leidinggevenden zullen reageren. Deze onzekerheid kan ervoor zorgen dat je je ongemakkelijk voelt over de impact van het delen van je diagnose op je werkrelaties.

Wanneer je ervoor kunt kiezen om niet te delen

Het is niet altijd nodig om je diagnose te delen. Als je je werk goed kunt doen zonder aanpassingen of extra ondersteuning, kan het juist fijn zijn om je diagnose privé te houden. Jij bent veel meer dan alleen je diagnose! Het gaat om jouw competenties, talenten en vaardigheden. Iedereen heeft sterke en zwakke punten, en daar is niets mis mee.

Hoe maak je de keuze?

De keuze is uiteindelijk aan jou. Het is belangrijk om goed na te denken over wat jij nodig hebt om succesvol te zijn. Wat zijn jouw prioriteiten? Wil je ondersteuning ontvangen? Ben je comfortabel met het delen van je diagnose? Door jezelf deze vragen te stellen, kun je een weloverwogen beslissing nemen.

Wil je hier verder over nadenken? Kenniscentrum Phrenos, Tilburg University/Tranzo en Samen Sterk zonder Stigma hebben de Coral 2.0 ontwikkeld. Deze methode helpt je bij het beslissen of je open moet zijn, maar ook bij het bepalen van wat je wel en niet deelt, en met wie je dat doet.

Jouw ervaring

Benieuwd naar hoe anderen omgaan met het delen van hun autisme-diagnose op het werk? Lees meer ervaringen en tips via andere blogs. Misschien vind je herkenning of nieuwe inzichten die je verder helpen in jouw eigen situatie.




Lees ook deze verhalen