6 juli 2022

Alleen op reis betekent zelf bepalen wat je gaat doen

Antoinette is 20 jaar, werkt als beveiliger en woont bij Jados in Drachten. Afgelopen jaar maakte ze voor het eerst een vliegreis, samen met een vriendin. Ze vertelt:


Door Marije Meurs, i.s.m. Antoinette

“In maart ben ik voor het eerst met het vliegtuig op vakantie geweest. Ik had via de Albert Heijn met zo’n uitjesactie gespaard. Hiermee kon je een verrassingsuitje boeken. Toen heb ik aan een vriendin gevraagd of ze mee wilde. Twee weken nadat ik de reis had geboekt hoorde ik wat de bestemming zou worden; het werden 5 dagen Riga (de hoofdstad van Letland). “

Eerste keer vliegen

“Dit was mijn eerste vliegreis. Ik vond dat wel spannend. We vertrokken vanuit Enschede voor een vlucht van ongeveer 2 uur naar Riga. Op het vliegveld ging het gelukkig allemaal erg vlot en we waren snel door de security heen. Het vliegen zelf viel ook erg mee. Het deed wel pijn aan mijn oren, ik wist nog niet dat het handig is om hiervoor kauwgom mee te nemen. Dat doe ik voor mijn volgende reis wel gelijk in mijn tas.”

Toerist in Riga

“We waren buiten het seizoen in Riga, waardoor het rustig was. Het was daar alleen ook wel erg koud en het sneeuwde zelfs. Ter plekke heb ik gekeken naar de (toeristische) activiteiten die er te doen waren daar. Dat vond ik soms wel moeilijk, dat mijn vriendin iets minder initiatief had hierin waardoor ik alles zelf uitzocht.

Uiteindelijk zijn we naar een dierentuin geweest, een groot paleis, en hebben we veel met de bus en taxi’s rondgereden door de stad. Ook zijn we naar een hoog gebouw geweest met een prachtig uitzicht over de hele stad.

Wat ik vooral heel fijn vond aan deze reis was om even uit Nederland weg te zijn (hoewel de temperatuur in Nederland wel prettiger was). Vooral even weg van de Nederlandse coronaregels vond ik fijn. In Riga hoefden we alleen de 1e twee dagen nog maar een mondkapje op, daarna hoefde dat niet meer.”

Thailand

Antoinette vertelt dat de volgende vakantie alweer geboekt is: “In januari ga ik voor 2 weken naar Thailand. Tempels ga ik bekijken, ik wil graag naar Chang Mai en naar één van de eilanden. Ik twijfel nog tussen Koh Samui, Koh Chang en Koh Pha Ngan.

Wat ik al wel vast heb staan is een afspraak bij een tattoo salon in Bangkok. In Riga heb ik, vrij impulsief, een tattoo laten zetten van een vliegtuigje met de kleuren van de vlag van Letland omdat het mijn eerste vliegreis was. Ik wil dat nu ook graag van de Thaise vlag.

Het meest benieuwd ben ik naar de Thaise cultuur, ik ben wel bang dat ik een cultuur shock ga krijgen. Verder moet ik best nog wat dingetjes regelen voor de reis. Maar het voordeel is dat ik deze keer alleen ga. Vorige keer vond ik het wel eens moeilijk om rekening te houden met mijn vriendin die bijvoorbeeld rookte. Deze keer hoef met niemand rekening te houden en kan ik mijn eigen plan trekken.”

* Antoinette’s tattoo in Letland kleuren.Lees ook deze verhalen