10 november 2021

“Op school leer je gesprekken te voeren, maar dat is toch anders dan hoe het werkt in de praktijk.”

Sophie Buurman is 22 jaar en 3e jaar student aan de Christelijke Hogeschool Ede (CHE). Ze studeert daar Social Work. Van september 2021 t/m juni 2022 loopt ze stage bij Jados Arnhem 2. Tijd voor wat vragen!


Hoe kom je bij Jados terecht?

Via via. Mijn stiefmoeder werkt in de thuiszorg en via haar werk kwam ze in contact met iemand die ook stage heeft gelopen bij Jados. Zij was daar erg enthousiast over. Toen ben ik mij gaan verdiepen in Jados en heb ik uiteindelijk gesolliciteerd.

Wat was je eerste indruk toen je startte?

Als ik begin bij een nieuwe stage/werkplek, wil ik daar zo open mogelijk ingaan. De eerste dagen heb ik de bewoners en de organisatie leren kennen. Mijn eerste indruk was gelijk al positief. Ik heb leuk contact met de bewoners en collega’s, dat scheelt een hoop. Mijn collega’s en stagebegeleider laten mij al veel dingen doen. Dat gaat natuurlijk in overleg en daarbij heb ik alle ruimte om aan te geven wat ik fijn vind, of niet.

Wat leer je tijdens deze stage?

Tijdens mijn stage bij Jados heb ik al veel geleerd. Zoals het begeleiden, gesprekken voeren, samenwerken in een team, het werken in een organisatie, en zo nog meer. Op school leer je gesprekken te voeren, maar dat is toch anders dan hoe het werkt in de praktijk. Uiteraard ben ik heel blij met alle kennis die ik vanuit school heb meegekregen, maar het meest leer je, naar mijn mening, door te doen.

Wat vind jij moeilijk/een leerpunt tijdens deze stage?

Ik ben zelf 22 jaar, wat ongeveer de gemiddelde leeftijd is hier. Mijn leerpunt is dat mijn leeftijd niet in de weg gaat zitten van de omgang met de studenten. Tot nu toe is dat nog iet het geval, maar ik wil daar wel voor waken.

Is jouw kijk op autisme veranderd sinds deze stage?

Dat vind ik een lastige vraag. In mijn directe omgeving ken ik mensen met autisme en ik heb hiervoor onderwijsassistent gestudeerd en heb ik al eerder gewerkt met jongeren/kinderen met autisme. Of mijn kijk op autisme is veranderd, durf ik niet te zeggen, maar ik vind het wel heel leuk om te werken met mensen met autisme. De bewoners hier hebben soms een hele andere kijk op bepaalde situaties en dat vind ik heel interessant om mij in te verdiepen.

Wat maakt dat jij een goede stagedag hebt?

Wanneer ik veel contact heb met de bewoners. Ik vind het gezellig om samen activiteiten te doen. Ook heb ik een goede stagedag als ik iemand heb geholpen met een hulpvraag.

Zou jij een stage bij Jados aanraden? Waarom wel, waarom niet?

Als je geïnteresseerd bent in het begeleiden van en werken met mensen met autisme, zeker! Het is voor mij tot nu toe een hele leerzame stageplek. Het werk is afwisselend en dankbaar. Door te werken met mensen die een andere blik hebben dan jij, leer je ook veel meer over jezelf.

Ook stagelopen bij Jados?  Informeer naar de mogelijkheden!
Lees ook deze verhalen