27 oktober 2021

Stage bij Jados: “Ik word elke dag gestimuleerd om mezelf te ontwikkelen”

Ruth Schoemeijer is 20 jaar jaar en studeert Social Work. Ze zit in haar 3e jaar en loopt tot juni 2022 stage bij Jados Tilburg 1. Tijd om haar te vragen naar haar ervaringen!


Hoe kom je bij Jados terecht? 

“Ik ben opzoek gegaan naar organisaties die mensen met autisme begeleiden. Ik was namelijk erg geïnteresseerd in autisme doordat mijn moeder met kinderen met autisme heeft gewerkt. Van haar hoorde ik allerlei leuke verhalen. Toen ben ik op de site van Jados terechtgekomen en was ik verbaasd over de zorg die zij aanbiedt. Ik wist helemaal niet dat er woonbegeleiding was voor studenten met autisme.”

Wat was je eerste indruk toen je startte? 

“Mijn eerste indruk was dat het best veel was om allemaal bij te houden. Opeens moest ik het leven van 5 studenten bijhouden en daarbij nog mijn eigen leven! Dat was even wennen maar stapje voor stapje leer ik dingen en het gaat mij ook steeds natuurlijker af. Daarnaast viel het mij meteen op dat ik heel warm verwelkomd werd! Dit begon al bij het sollicitatiegesprek en intake gesprek met de regiomanager. Eenmaal begonnen aan mijn stage werd ik ook warm verwelkomd door mijn collega’s en door de studenten. Ik ben ze daar erg dankbaar voor.” 

Wat leer je tijdens deze stage? 

“Ik leer ontzettend veel! Veel over de doelgroep autisme en waar de studenten behoefte aan hebben, maar ook veel over mijzelf als toekomstig hulpverlener. Ik leer mijn normen en waarden te herkennen en wat mijn begeleidingsstijl is. Daarnaast word ik elke dag door Jados gestimuleerd om mijzelf te ontwikkelen.”

Wat vind jij moeilijk/een leerpunt tijdens deze stage? 

“Het is voor mij een leerpunt om een professionele vertrouwensband met de studenten op te bouwen zonder dat het een ‘vriendschappelijke’ band wordt. Vanwege het kleine leeftijdsverschil tussen mij en de studenten gaat een band opbouwen al snel op een vriendschappelijke manier. Ik streef naar een werkrelatie die zowel betrokken, als professioneel is.” 

Is jouw kijk op autisme veranderd sinds deze stage? 

“Ja, mijn kijk op autisme is veranderd. Ik dacht altijd dat autisme wel makkelijk te herkennen was bij iemand, maar dit hoeft niet zo te zijn. Ook ben ik erachter gekomen dat autisme zich in zoveel manieren kan uiten. Manieren die ik niet had verwacht.”

Ben je bekend met de zorgvisie van Jados? En zo ja, wat vind je van deze visie? 

“Ja ik ben bekend met de zorgvisie van Jados. Ik vind het een mooie visie omdat het gaat om naast de student staan, in plaats van boven de student. Ik kan mij hier erg in vinden omdat ik het fijn vind om naast iemand te staan. Ook vind ik het belangrijk dat de regie in handen ligt van de student omdat ik ervan overtuigd ben dat ieder individu het recht heeft om zoveel mogelijk de regie over zijn of haar eigen leven te hebben. Dit maakt ons menselijk.” 

Wat maakt dat jij een goede stagedag hebt? 

“Wanneer ik tenminste één ding heb kunnen leren. Dit kan al iets heel kleins zijn zoals het helpen van een student met een planning maken. Maar dit kan ook iets abstracts zijn zoals: ik heb vandaag geleerd om hulp te vragen. Of: ik heb vandaag geleerd om initiatief te nemen.” 

Zou jij een stage bij Jados aanraden?

“Ik raad een stage bij Jados zeker aan! Bij Jados leer je je te ontwikkelen tot een echte professional die weet waar hij/zij voor staat. Je leert jezelf goed kennen en je komt erachter hoe jouw begeleidingsstijl eruit ziet. Daarnaast kun je als stagiaire bij Jados betekenisvol werk doen en word je vrijgelaten om te leren wat jij graag wilt leren. Je krijgt hierbij goede ondersteuning vanuit een betrokken stagebegeleider. Ook raad ik een stage bij Jados aan omdat je hier wordt uitgedaagd om altijd te blijven leren!”

 

Ook stagelopen bij Jados? Informeer hier naar de mogelijkheden.
Lees ook deze verhalen