23 februari 2022

De stage van Jasmijn

Jasmijn Lauber is 24 jaar, 4e jaars student Social Work en doet de minor 'Autisme begeleiden in de levensloop'. Tot januari heeft zij stage gelopen bij Jados Utrecht. Wat zijn haar ervaringen?


Hoe kom je bij Jados terecht?

Ik heb de organisatie voorbij horen komen via via en ben toen op de website gaan kijken wat de organisatie te bieden had.

Wat was je eerste indruk toen je startte?

Het was een fijne eerste indruk. Waarin ik in de eerste periode van mijn stage vooral kon gaan observeren en ontdekken. Ook merkte ik meteen dat er een leuk team collega’s om mij heen stond waar ik alles aan kon vragen. Verder zag ik een leuke groep studenten waarmee ik in mijn stage aan de slag kon gaan. Deze eerste indruk gaf mijn een goed gevoel over de rest van mijn stage.

Wat leer je tijdens deze stage?

Wat ik vooral leer is dat ieder mens met autisme anders is en je dus moet gaan kijken naar de persoon zelf en wat hij/zij nodig heeft. Ook leer ik veel over verschillende problematieken, omdat er bij mij op de groep veel studenten zijn met meerdere diagnoses naast autisme.

Wat vind jij moeilijk/een leerpunt tijdens deze stage?

Wat ik lastig vind tijdens mijn stage bij Jados is het contact maken met sommige studenten waarin ik weinig wederkerigheid krijg.

Is jouw kijk op autisme veranderd sinds deze stage?

Voor deze stage had ik weinig specifieke kennis over autisme. Waar ik toen aan dacht bij het horen van autisme was vooral dat mensen met autisme altijd structuur nodig hebben, niet erg goed zijn in sociaal contact en dat ze vaste routines en patronen nodig hebben.

Deels kloppen deze gedachten, maar mijn kijk erop is ook wel verandert. Mensen met autisme hebben structuur en duidelijkheid nodig, maar heeft niet ieder mens daar baat bij? Ook heb ik echt gemerkt dat ze zeker wel sociaal zijn, maar dat het op sommige gebieden gewoon iets lastiger gaat.

Ieder mens is anders en zo iedereen met autisme ook. Ik kijk het liefst dan ook naar een persoon zelf en de krachten en zwaktes die iemand mee draagt en kijk vanuit daar wat aansluit en waar iemand behoefte aan heeft.

Wat maakt dat jij een goede stagedag hebt?

Wat ik het leukst vind om te doen is bezig zijn met de studenten. Dit kunnen ondersteunende dingen zijn zoals helpen met een planning en koken, maar ook leuke dingen zoals wandelen, naar het park en spelletjes doen.

Zou jij een stage bij Jados aanraden? Waarom wel, waarom niet?

Ik zou een stage bij Jados zeker aanraden. Dit omdat het een hele leuke doelgroep is om mee te werken, je jezelf kan uitdagen op de manier die jij wilt en de organisatie veel te bieden heeft.

 

Ook stagelopen bij Jados? Informeer naar de mogelijkheden!
Lees ook deze verhalen