17 augustus 2022

Namibië gaf een gevoel van vrijheid en onbevangenheid

"Eline is 22 jaar en krijgt vanuit Leiden ambulante begeleiding van Jados. Ze is net gestopt met haar studie en zoekt nu werk en dagbesteding. Daarnaast fotografeert ze graag. Ze schreef een prachtig verhaal over haar vakantie naar Namibië."


Door Eline van Santen

Mijn naam is Eline en ik ben 22 jaar. Ik ben in juli twee weken alleen op vakantie geweest naar Namibië. Ik verbleef in Kambaku safari lodge waar ik ben gaan paardrijden en safari’s heb gemaakt.

Een andere wereld

Vandaag neem ik je daarom voor heel even mee naar een andere wereld. Naar een land in het zuiden van Afrika aan de Atlantische oceaan, waar wilde dieren leven en je ’s nachts wakker gemaakt wordt door het gebrul van de leeuwen. Een land waar de luchten hemels blauw zijn en de wegen oneindig lijken. De landschappen zullen je stil maken en laten nadenken over wie je werkelijk bent. Laat je voor heel even meenemen naar een andere wereld, laat je voor heel even meenemen naar Namibië.

Het begin van de reis

Mijn reis begon in Leiden, van waar mijn ouders mij helemaal met de auto naar Duitsland brachten. Hier vloog ik rechtstreeks van Frankfurt naar Windhoek, de hoofdstad van Namibië. Het vliegveld was, in tegenstelling tot Schiphol nu, ontzettend rustig en de drukte en rijen waren nergens te bekennen. Ik vind reizen altijd best spannend, maar dit droeg er gelukkig heel erg aan bij dat ik rustig kon blijven. In het vliegtuig zelf was het ook erg rustig. Ik zat aan het raampje en de stoel naast mij was gelukkig ook vrij, waardoor ik twee stoelen voor mijzelf had. Eenmaal aangekomen in Windhoek, werd ik opgehaald door een taxi. Vier uur lang heb ik vanuit de auto naar een eindeloos lange weg gestaard. Een weg zonder bochten en zonder hobbels, reikend tot aan de horizon en zelfs daarachter ging de weg alsmaar nog rechtdoor.

De big five

De eerste dag ben ik op een tour naar Etosha nationaal park geweest, een groot natuurreservaat waar je de ‘big five’ kan spotten. We hebben hier heel veel geluk gehad en hebben veel dieren gezien, waaronder struisvogels, oryxen, zebra’s, hyena’s en een hele bijzondere ontmoeting met leeuwen. De mannetjes leeuw met zijn indrukwekkende manen lag langs de weg met een pas gedode zebra naast zich. Een echte ‘once in a lifetime’ ervaring.

Game safari

De resterende twee weken heb ik in de lodge door gebracht en ben ik vaak op game safari (safari vanuit een open 4×4 auto) geweest, waarbij ik uren heb getuurd op zoek naar wilde dieren. Met mijn camera in de aanslag zat ik klaar om de wilde dieren in het echt te kunnen bewonderen.

Mutzi

De ochtenden die daar op volgden maakte de zon van de nacht weer dag en de geur van leer kwam mij tegemoet terwijl ik de zadelkamer binnen stapte. Ik liep naar een mooi mozaïek bordje waarop de naam Mutzi stond. Aarzelend pakte ik het zadel en liep over de zandweg naar het paard toe. Langzaam liet ik mijn hand over haar, door de zon verwarmde, hals glijden. Ik voelde haar innerlijke rust op mij overgaan en besloot het zadel op haar rug te laten rusten.

De zachte bries van de wind blies in mijn gezicht, terwijl ik aanspoorde om Mutzi in galop te laten lopen. Haar, door de smid aangelegde hoefijzers, maakten een tikkend geluid op de Afrikaanse gravelweg. We sloegen links af de savanne op en stonden opeens oog in oog met een giraf. Ik voelde de spanning in Mutzi naar boven komen. De onrust in haar lijf werd met de seconde groter. Haar oren stonden recht overeind en haar ogen waren alleen maar gefixeerd op dat ene wezen dat ons aan zat te staren. De wereld om haar heen leek opeens compleet te zijn verdwenen, totdat de giraf een onverwachte beweging maakte. De viervoeter waarop ik zit raakt in de stress en besluit snel de andere kant op te gaan.

We stonden nu totaal alleen op de, schijn bedriegende, verlaten savanne. Ik haalde diep adem, keek ademloos om mij heen en ademde langzaam weer uit. Ik was stil. Muisstil. Het gevoel van vrijheid en onbevangenheid kwam mij tegemoet. Het gevoel waar ik al zo’n lange tijd op zoek naar ben, maar niet gevonden had. Even hoef ik nergens anders meer aan te denken. Ik kan zijn wie ik ben en niemand die mij tegenhoudt.

Baby olifantje in het water
* foto: ElineLees ook deze verhalen