3 augustus 2022

‘Werken brengt mij levensvreugde’

David is 40 jaar, vader van een dochtertje en woont nu 2 jaar in Den Bosch. Via het UWV kwam hij in contact met Jados.


Aan de hand van mijn diagnoses (ASS en ADD) raadde mijn arbeidsdeskundige mij Jados aan. Ik moest op dat moment gaan re-integreren.

Vorig jaar september ben ik begonnen met het werk-traject. Ik heb in het begin een andere coach gehad maar uiteindelijk kreeg ik Sandra. Daar werk ik heel prettig mee samen. Het Werk-Fit traject heb ik achter de rug en ik zit nu in de laatste fase van begeleiding.”

Stage bij Rocketeer

“Op dit moment loop ik stage bij een internetmarketingbedrijf uit Den Bosch (Rocketeer). Hier krijg ik verschillende opdrachten om kennis te maken met de internetmarketing wereld.

Ik werk hier 3 tot 4 uur per dag, elke werkdag. Daarin krijg ik veel vrijheid om zelf mijn uren in te delen. Het contact met het bedrijf is heel goed en de reacties op mijn werkzaamheden zijn positief.

Over 3 maanden loopt mijn stage af en ga ik actief zoeken naar werk of ik ga als ZZP’er aan de slag, of een combinatie van beide. Met mijn jobcoach wil ik graag bespreken wat nou het beste bij mij past. Het ZZP’er bestaan vind ik namelijk ook best wel spannend.

Als ik besluit om bij een werkgever in dienst te gaan is het wel een must dat ik vanuit huis mag werken. Op dit moment kom ik moeilijk mijn huis uit. Ik werk nu hard aan mijn gezondheid zodat ik straks wel weer makkelijker naar buiten kan zonder in paniek te raken. Daar loop ik nu nog wel tegenaan.”

Meerwaarde van werken

Sandra en ik zijn er beide van overtuigd dat het hebben van werk bijdraagt aan je gezondheid. Voordat ik aan dit re-integratietraject begon zat ik alleen maar thuis op de bank want ik heel onprettig vond. Het werk wat ik nu heb brengt mij invulling en zin. Zin in alles, eigenlijk. Het brengt me levensvreugde.

Ik wil me graag meer ontwikkelen, dat is het belangrijkste. Dat ik er uiteindelijk ook voor betaald ga worden is natuurlijk ook wel belangrijk omdat ik van mijn uitkering af wil en trots wil zijn op iets wat ik heb bereikt.

Begeleiding van de werkcoach

Met Sandra, mijn werkcoach, heb ik echt een klik. Dat is wel belangrijk want dan kun je je makkelijker uiten en heb je minder schaamte. We hebben het namelijk over veel meer dan alleen werk. Ook over mijn gezondheid en over hoe ik me voel.

Wat zou je anderen adviseren?

Als je een uitkering hebt via het UWV (Wajong of WIA) is het belangrijk dat je contact opneemt met je arbeidsdeskundige van het UWV. Durf hier volmoedig te zeggen: ‘Ik wil re-integreren.’
Weet dat hierin ook heel veel mogelijk is, dat verlaagt de drempel misschien. Ik was bijvoorbeeld bang dat ik hele dagen moest werken, en buiten de deur. Maar er is echt heel veel mogelijk en ik ben heel tevreden over de begeleiding die Jados me hierin biedt.

Er zijn verschillende trajecten mogelijk waar eerst gekeken wordt naar hoeveel uur werk je aankan. Mijn traject duurt nog 1,5 maand. Daarna ga ik op zoek naar betaald werk.

Hoe kijk je nu naar de toekomst?

Ik zie de toekomst wel positief. Ik zit nu op m’n plek. Werk is echt belangrijk voor je algehele ontwikkeling maar ook voor je geestelijke gezondheid. Voor mij is de financiële vergoeding die je ontvangt iets wat op de tweede plaats komt.
Lees ook deze verhalen