30 juni 2022

Coronaregels, hoe zit het ook al weer?

De afgelopen tijd hoor je weer met regelmaat over stijgende besmettingscijfers. De laatste corona update (van eind maart) is best gedateerd. Daarom dit korte opfrisbericht en alle actuele informatie even overzichtelijk bijeen. De meeste vraagstukken zijn op dit moment prima tussen cliënten, locaties en medewerkers op te lossen. Het coronacrisisteam blijft ontwikkelingen volgen.

Blijf met elkaar in gesprek

Voor velen zal gelden dat corona wat naar de achtergrond is verdwenen. Voor anderen is het nog dagelijks actueel bijvoorbeeld vanwege long covid klachten, angst voor nieuwe golfen of een besmetting in de nabijheid. Belangrijk dus om oog te blijven houden voor ieder zijn wensen en gevoelens. Ook nu. De basis van onze dienstverlening en Jados als organisatie is dat we te allen tijde met elkaar in gesprek blijven. Vragen stellen en met oprechte interesse luisteren naar de ander. Voor een thema als corona telt dat dus zeker ook.

Adviezen om verspreiding te beperken

Er zijn geen coronamaatregelen meer. Maar er zijn wel adviezen om de verspreiding van het coronavirus te beperken.

  • Was vaak je handen
  • Hoest en nies in je elleboog
  • Klachten? Blijf thuis en doe een test
  • Zorg voor voldoende frisse lucht
  • Geef elkaar de ruimte (anderhalve meter is niet verplicht, maar blijft wel een veilige afstand)

Klachten, testen en besmetting zorgmedewerker

Voor zorgmedewerkers gelden specifieke richtlijnen. Een paar opvallende wijzigingen t.o.v. het oude beleid (van maart) willen we even benoemen.

  • Na nauw contact met iemand die positief getest is op corona hoef je niet meer in preventieve quarantaine. Wel wordt zorgmedewerkers geadviseerd gedurende 10 dagen na laatste (nauw) contact PBM te gebruiken en op dag 0 en dag 5 een zelftest af te nemen.
  • Zorgmedewerkers die niet in contact komen met kwetsbare personen mogen gebruikmaken van een zelftest.
  • De definitie ‘symptoomvrij’ is aangepast. Het nog aanwezig zijn van moeheid, anosmie en dysgeusie speelt geen rol bij de definitie van symptoomvrij.

Alle actuele informatie over quarantaine, klachten en testbeleid vind je op de website van het RIVM. Je vindt deze hier.

Klachten, testbeleid en besmetting cliënt

Alle actuele informatie over quarantaine, klachten en testbeleid vind je op de website van het RIVM. Hier vind je ook een handige ‘quarantainecheck’ met veel handige, praktische informatie. Je vindt de link hier

 Let op, voor zorgmedewerkers gelden andere richtlijnen.

Mondkapjes en andere beschermde middelen (PBM)

Wanneer een situatie voor een medewerker of cliënt om welke reden dan ook vraagt om een mondkapje te dragen, dan adviseren wij dit vooral te doen en dit uit te leggen aan de mensen om je heen.

Vakantie en corona

Als Jados volgen wij het reisadvies vanuit de overheid en onderliggende voorwaarden. Het advies aan reizigers blijft: ga goed voorbereid op reis. Corona is niet weg. Er gelden nog altijd maatregelen in het buitenland. Denk aan testverplichtingen, QR-codes en mondkapjes. Via deze link vind je meer informatie. https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies

Wij wensen iedereen een heerlijke vakantie(periode) toe.

Laatste nieuwsBlijf op de hoogte

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt dan ongeveer tien keer per jaar onze nieuwsbrief.