Studentenhuis
Wonen in een
Jados studentenhuis
Je woont met gemiddeld 7 anderen in een Jados studentenhuis. Je hebt je eigen slaapkamer en de begeleiding staat voor je klaar wanneer dat nodig is.
Wonen bij Jados
tijdens je studietijd
Jados biedt gespecialiseerde begeleiding aan studenten met autisme. De begeleiding is gericht op het vergroten van je weerbaarheid en zelfredzaamheid. Je leert vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn voor het succesvol doorlopen van je studie en (op termijn) zelfstandig wonen. We zoeken aansluiting op punten waar jij dat nodig hebt en blijven op de achtergrond, maar wel beschikbaar. Jados biedt geen daadwerkelijke studiebegeleiding (daar is de opleiding verantwoordelijk voor).
In een Jados studentenhuis woon je samen met meerdere studenten met autisme. Je hebt een eigen slaap/woonkamer en er zijn gemeenschappelijke ruimtes. Je maakt onderling afspraken over het wel of niet samen eten, schoonmaken en andere . Iedere locatie heeft een woonkamer, keuken en werkplek voor de begeleiding.
Iedere werkdag is begeleiding aanwezig. In de nacht en het weekend is er een telefonische dienst bereikbaar voor dringende hulpvragen en noodgevallen.
In onze studentenhuizen is er aandacht voor het samenwonen met andere mensen. Er worden bijvoorbeeld gezamenlijke boodschappen gehaald en er wordt samen gekookt en gegeten. Ook het gezamenlijke huishouden is hier onderdeel van waar iedereen zijn steentje aan bijdraagt.
Loop jij vast/ben jij bang dat je vast gaat lopen in de complexiteit van taken die horen bij zelfstandig (gaan) wonen en studeren? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
De begeleiding
Jados begeleidt je op een manier die je helpt inzicht te krijgen in jezelf en in jezelf in relatie tot anderen. Jouw levensverhaal is daarbij belangrijk. Je wordt begeleid op verschillende gebieden: wonen, studeren en leven. Er wordt aandacht besteed aan de identiteitsontwikkeling van scholier naar student en van adolescent naar volwassene. Ook voor jezelf opkomen en je zelfredzaamheid (weerbaarheid) ontwikkelen zijn belangrijke onderdelen van de begeleiding. Gedurende jouw traject bij Jados wordt de hoeveelheid zorg in een relatief korte periode steeds verder afgebouwd van uitgebreide en intensieve ondersteuning naar steeds minder ondersteuning.
Omdat iedere persoon uniek is, is onze begeleiding maatwerk. We vinden het belangrijk om samen met jou het begeleidingsplan op te stellen. Jij kent jezelf tenslotte het beste. Het begeleidingsplan bestaat uit ontwikkelingsgerichte begeleidingsdoelen waaraan je werkt. Over de exacte invulling van de begeleiding maak je afspraken met je begeleider. Zodra doelen gehaald zijn of er nieuwe doelen ontstaan, passen we het begeleidingsplan aan.
Binnen de begeleidingstrajecten zijn de volgende onderwerpen vaak terug te vinden: leren herkennen wanneer je vastloopt (in een taak), opbouwen van vriendschappen, werken aan je gezondheid, een studieplanning maken, contact met je opleiding, zoeken van een hobby of het omgaan met stress en angst. En dit zijn maar enkele voorbeelden want in een begeleidingstraject kan alles aan bod komen.
Begeleidingsteam
In ieder huis van Jados werkt een vast team van begeleiders. Zij zijn iedere werkdag aanwezig. Het aantal uren en momenten verschilt per huis. Het totaal aantal beschikbare uren van de begeleiding hangt onder andere af van de bezettingsgraad en de omvang van de maatwerkvoorziening van de studenten van de woning. Daarnaast is er 24 uur per dag en 7 dagen per week een bereikbare dienst telefonisch bereikbaar voor ondersteuning en hulp in noodgevallen.
Persoonlijk begeleider
Wanneer je in een Jados studentenhuis komt wonen, krijg je een persoonlijk begeleider toegewezen. Zij (of hij) is je vaste aanspreekpunt. Samen met je persoonlijke begeleider vertaal je het begeleidingsplan in concrete haalbare doelen. De samenwerking tussen jou, de persoonlijk begeleider en de opleiding vinden wij hierbij belangrijk.
Alle medewerkers van Jados beschikken minimaal over een relevant hbo-diploma en hebben aanvullende cursussen over autisme gevolgd. Achter de schermen zijn gedragswetenschappers betrokken bij jouw begeleidingstraject met een focus op jouw persoonlijke ontwikkeling.
Zorg- en leefkosten
Bij Jados zijn de zorg- en leefkosten volledig gescheiden. Dit doen we omdat eigen regie en de wens naar zelfstandigheid een belangrijke basis vormt binnen onze begeleiding. Een aspect hiervan is dat je zicht hebt op inkomsten en uitgaven. Dit lukt beter als zorg- en leefkosten gescheiden zijn. Wanneer je komt wonen bij Jados moet je rekening houden met de volgende kosten.
Zorgkosten
Om in aanmerking te komen voor begeleiding door Jados heb je een Wmo zorgindicatie van de gemeente nodig. Hieruit worden je zorgkosten gefinancierd. Dit verschilt per gemeente. Net als het aanvraagtraject van de indicatie en financiering. Voor meer informatie hierover kun je contact opnemen met onze aanmeldfunctionarissen.
T: (026) 353 03 49 (Telefonisch op werkdagen tussen 9-12 uur en 13-16 uur.)
E: vragen@jados.nl
Leefkosten
Wanneer je komt wonen in een studentenhuis van Jados krijg je de beschikking over een eigen kamer. Daarnaast kan je gebruik maken van een gezamenlijke keuken, woonkamer en badkamer en eventueel een tuin. De huurprijs verschilt per kamer. De prijs hiervan wordt berekend op basis van een puntensysteem. De kosten van de huur, de servicekosten (gas, water, licht) en de kosten voor je levensonderhoud (eten, drinken etc.) betaal je uit eigen geld (dus niet uit zorggeld).
Eigen bijdrage
Iedereen die Wmo zorg ontvangt betaalt een eigen bijdrage aan de gemeente. De eigen bijdrage betaal je uit eigen middelen en mag dus niet vanuit zorggeld betaald worden. De meeste hulp of ondersteuning die de gemeente aanbiedt, valt onder de eigen bijdrage Wmo van maximaal € 19,-. In een enkel geval vraagt jouw gemeente nog een aparte bijdrage in de kosten. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met het Wmo-loket via de website van de gemeente.
Waar wij elkaar
ontmoeten
Een ervaring met grenzen
door iemand met autisme
“Ik word juist zekerder van mezelf
door mijn grens aan te geven”.
Inclusief
onderwijs
"Bij Jados leer je om student te zijn." - Johan, oud-student
Past Jados
bij jou?
Of eigenlijk: passen we bij elkaar? We hopen dat je met de informatie op deze website een voldoende beeld hebt gekregen over Jados en of je denkt dat we bij jou passen. Heb je vragen en vind je het antwoord niet op deze site? Neem dan vooral contact op.
Er is altijd maatwerk mogelijk, maar de volgende criteria gelden als uitgangspunt om voor onze begeleiding in aanmerking te komen.
- Je hebt een diagnose autisme Je bent minimaal 18 jaar, of wordt 18 binnen een half jaar nadat je bij Jados start.
- Je hebt een beschikking van de gemeente voor een Wmo maatwerkvoorziening die qua aantal uur en zorginhoud aansluit bij de dienstverlening die je bij Jados wilt inkopen of vraagt deze aan.
- Je bent gemotiveerd om te werken aan het vergroten van je zelfstandigheid.
- Je staat open voor begeleiding en accepteert de hulp die je nodig hebt.
- Je houdt je aan gemaakte afspraken met begeleiding.
Aanmelden
Jados in Nederland
Jados vind je in veel gemeenten door heel Nederland. Hier werken we met kleine, zelfstandige teams. Elke team is multidisciplinair en heeft expertise op begeleiding, autisme en werk. Wil je meer informatie over de Jados dienstverlening in jouw gemeente? Klik op de stad van je keuze of bekijk de kaart.
Contact
Telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 09:00 en 12:00 uur.
Onze aanmeldfunctionarissen staan voor je klaar.
Ben je niet in de gelegenheid om ’s ochtends telefonisch contact met ons op te nemen? In de middag zijn we op afspraak bereikbaar. Voor het maken van deze telefonische afspraak kun je mailen naar vragen@jados.nl Hier kun je ook naar mailen voor al je overige vragen.
Lees verder
In zorg bij Jados
Over Jados
Voor werkgevers