22 december 2021

Autisme in Afrika

We zijn supertrots op collega Hinke. Ze vertrekt einde van het jaar met haar gezin naar Tanzania om daar een jaar vrijwilligerswerk te gaan doen. Ze vertelt haar verhaal:


Autisme in Afrika

Hinke: “Met de visie van Jados zijn we denk ik vooruitstrevend in de benadering van (mensen met) autisme, iets waar ik trots op ben. Hoe anders is dit in Afrika? Daar doe je niet mee als je iets hebt, dingen als begeleiding en aangepast onderwijs zoals wij dat kennen is daar niet aanwezig.

Waarom ik dit met jullie deel? Eind van deze maand ga ik, samen met mijn gezin, voor een jaar naar Tanzania om daar vrijwilligerswerk te doen op de zorgboerderij van Stichting MARK (Make Autism Really Known). Ik wil jullie graag meenemen naar wat Stichting MARK (en wij) daar doet en wil gaan doen.

Stichting MARK

Stichting MARK is een Nederlandse stichting die als missie heeft de positie van mensen met autisme of een verstandelijke beperking in Afrika te verbeteren. Dit hebben zij vertaald naar het opzetten van een zorgboerderij in Iringa, een klein dorpje in Tanzania, waar mensen met autisme of een verstandelijke beperking komen voor dagbesteding. De boerderij staat en draait, maar er is veel ruimte voor verbetering. Denk aan het werven van meer cliënten, zorgen dat ze op een veilige manier naar de boerderij kunnen komen, het professionaliseren van de begeleiding (structuur, doelen, rapportagesysteem, betrekken van het netwerk, uitbreiden van passende activiteiten). Daarnaast hopen we komend jaar ook meer inkomsten te kunnen genereren met toerisme, de moestuin en verkoop van dieren, zodat de boerderij financieel onafhankelijk wordt en nog voor lange tijd mensen in Tanzania dagbesteding kan bieden.

Mocht je na het lezen van dit bericht het project willen steunen, dat kan! We hebben een ‘whydonate’ pagina aangemaakt (https://whydonate.nl/fundraising/stichtingmark/nl/) en een online benefietmarkt (https://www.habanahaba.nl/onze-verhalen/online-benefietmarkt). Mocht je nog eens naar Afrika willen? Marks Farm & Lodge is een leuke plek op het Tanzaniaanse platteland, op twee uur rijden van Ruaha nationaal park ;). ”

Blog

Wil je je gedurende het jaar lezen hoe het Hinke en haar gezin vergaat in Tanzania? Check dan haar blog op www.habanahaba.nl.
Lees ook deze verhalen