21 maart 2024

Creatief ondernemerschap: de weg van Charissa

Charissa van Wingerden is 38 jaar en staat op een interessant punt in haar leven. Ze is vastbesloten om haar creatieve passie om te zetten in haar eigen bedrijf. Maar de weg daar naartoe zat vol met hobbels en persoonlijke uitdagingen.

In dit blog nemen we een kijkje in het leven van Charissa, haar avonturen tijdens het Werkfit-traject en haar gevecht om haar creatieve dromen te laten uitkomen.


Het Werkfit-traject

Na twee jaar ziektewet ging Charissa uit dienst bij haar toenmalige werkgever. Hierdoor kwam ze in de WW terecht. Vanuit daar is Charissa begonnen aan het Werkfit-traject. Via het UWV kwam ze in contact met Jados. Ze werd gekoppeld aan werkcoach Sandra, die haar hielp om meer inzicht te krijgen in haar interesses en talenten. Vooral op het gebied van creativiteit. Er werden vragenlijsten en persoonlijkheidstesten afgenomen om haar voorkeuren en behoeften te achterhalen. Charissa ontdekte dat een rustige werkomgeving en continuïteit belangrijk voor haar zijn. Ze waardeerde de bevestiging die het traject haar gaf en voelde zich gesteund in het ontdekken van haar mogelijkheden.

 

“Ze waardeerde de bevestiging die het traject haar gaf en voelde zich gesteund in het ontdekken van haar mogelijkheden.”

 

Het starten van haar eigen bedrijf

Charissa realiseerde zich al snel dat ze behoefte had aan werk dat ze leuk vond en dat haar geen fysieke klachten gaf. Sandra bood haar daarom de keuze tussen hulp bij solliciteren of bij het starten van haar eigen bedrijfje. Charissa koos voor het laatste, gedreven door haar passie voor creativiteit en haar behoefte aan autonomie. Het solliciteren leverde haar vaak teleurstellingen op en haar zelfvertrouwen kreeg soms een flinke deuk als ze weer werd afgewezen.

 

Meer zelfvertrouwen

Ondanks de tegenslagen heeft het traject met werkcoach Sandra geholpen om Charissa meer zelfvertrouwen te geven en haar creatieve kant serieus te nemen. Sandra was enthousiast over Charissa’s werk en dat motiveerde haar om door te gaan. Uiteindelijk kwamen haar kaarten zelfs in de winkel te liggen! Hoewel Charissa nog niet alle stappen heeft gezet die ze wilde zetten, heeft het traject haar wel geholpen om vooruitgang te boeken en haar doelen na te streven. Ze leerde om kleine stappen te zetten en geduldig te zijn, zodat ze haar eigen tempo kon volgen.

Vlinder-Ijsje

 

Overwinning en obstakels

Charissa heeft te maken gehad met burn-outklachten en de diagnose fibromyalgie, wat haar pad naar ondernemerschap een stuk moeilijker maakt. In haar zoektocht naar activiteiten waar ze gelukkig van werd, pakte Charissa haar oude hobby’s weer op. Ze begon met handletteren en werkte met aquarel & alcohol markers. Een workshop waarbij ze een instructeur een ijsje zag tekenen met alcohol markers, inspireerde haar om eigen kaartjes te maken met haar eigen unieke ijsjeskarakter. Ze begon met handgetekende illustraties op papier en later maakte ze de overstap naar digitaal tekenen met Procreate toen ze haar iPad Pro kreeg. Dit heeft Charissa een hele nieuwe wereld laten zien, waarin ze haar creatieve talenten verder heeft kunnen ontdekken en ontwikkelen. Dit bracht haar niet alleen voldoening, maar heeft ook geleid tot het creëren van haar eigen karakter en het maken van kaarten.

 

Wat is de volgende stap voor Charissa?

Charissa ziet haar kaarten het liefst in de winkels terug. Een grote droom: maar hoe pak je dat aan? Misschien is de plaatselijke ijssalon geïnteresseerd. Dat is een mooie eerste stap. Heb jij een tip voor haar? Laat het gerust weten!

Charissa’s werktraject met Sandra en Saskia is inmiddels afgerond. Een bedrijfscoach zou haar op weg kunnen helpen. Voor nu is het vooral belangrijk om kleine stappen te zetten en haar eigen weg te vinden.

Genie_Ijsje

 

Meer creaties zien of gave kaarten bestellen?

Neem dan contact op met Charissa via Instagram DM @chariss.art of mail via chariss.artstudio@gmail.com.

Ze heeft kaarten voor elke gelegenheid! En vergeet niet dat ze ook tassen verkoopt met haar creatieve ontwerpen.

Visitekaartje en gegevens

 

Werktrajecten bij Jados

Bij Jados bieden we gespecialiseerde begeleiding bij het zoeken van werk, jobcoaching en re-integratie voor mensen met autisme. Onze aanpak omvat het verkennen van persoonlijke krachten, inzicht krijgen in relaties met anderen en het stimuleren van zelfredzaamheid en sociale vaardigheden. We zien autisme als een andere ontwikkeling, niet als een stoornis en zoeken naar de oorzaken achter gedrag.

Bij ons staat vertrouwen en gelijkwaardigheid centraal, waarbij de persoon zelf de regie heeft maar onze werkcoaches ondersteuning bieden waar nodig. Laat ons je helpen bij het vinden van passend werk dat aansluit bij jouw talenten en interesses. Neem vandaag nog de eerste stap en meld je aan bij Jados!

 

Meer weten over onze werktrajecten en de begeleiding van een werkcoach?
Kijk dan op onze site: www.jados.nl/werktrajecten
Lees ook deze verhalen