11 mei 2022

De rivier van het leven

Maaike de Jong (22) is student Aardwetenschappen aan de VU in Amsterdam. Ze schrijft graag verhalen. Verhalen over persoonlijke ontwikkeling en meer. Lees hier haar verhaal over de rivier van het leven.


Door Maaike de Jong

Het leven is als een rivier. Het ene moment is zit je in een kolkende stroming, het andere moment drijf je rustig vooruit en ervaar je kalmte.

Tijdens de reis over ‘De rivier van het leven’ kun je houvast vinden, maar op een gegeven moment zal het houvast verbroken worden. Het is niet meer uit te houden voor jezelf of het houvast verdwijnt uit zichzelf. En daar heb je geen controle over. Uiteindelijk is loslaten onvermijdelijk, vroeg of laat.

Door houvast sta je stil en beweeg je niet meer vooruit over de rivier van het leven. Je blijft waar je bent en je verandert niet. De enige weg vooruit is om het houvast los te laten en je mee te laten voeren. Geen enkel houvast kan voor eeuwig een houvast blijven. De gevoelens worden steeds sterker en er lekt steeds meer energie weg. Het leven wordt steeds zwaarder en je kunt zelfs vergeten dat je je zelf ergens aan vasthoudt in plaats dat iets jou vasthoudt. Je gaat je een gevangene voelen van jezelf.

De reis over de rivier van het leven is niet altijd makkelijk. Je bezeert je regelmatig tijdens de woeste stromen. Dat is onvermijdelijk, maar je moet niet vergeten dat er altijd weer kalmte komt na een woest deel.

De rivier van het leven is onvoorspelbaar en zit vol verassingen. Een moeilijk te accepteren waarheid is dat de reis plotseling kan eindigen als je je overgeeft, maar het levert meer op dan houvast en altijd maar op hetzelfde punt willen blijven.

Afbeelding: tekening gemaakt door Maaike. 
Lees ook deze verhalen