MENU SLUIT

NVA passies en interesses

Passies
en interesses

Ontdek hoe Jados passie en interesse bij mensen met autisme verbindt met kennis en praktijkervaring.

Bij Jados geloven we dat autisme geen beperking hoeft te zijn voor het volgen van je passies en interesses. We bieden een op maat gemaakte begeleiding die aansluit bij jouw specifieke behoeften, of je nu studeert, werkt of op zoek bent naar een balans in het dagelijks leven. Onze missie is om mensen met autisme te ondersteunen in hun persoonlijke ontwikkeling en hen te helpen volwaardig deel te nemen aan de samenleving.

Waarom interesses en passies
een worsteling kunnen zijn?

We gebruiken woorden als creativiteit, passie en talent veelal als een positief iets en doorgaans als een compliment voor iemand, die iets doet waar we bewondering voor hebben. Die bewondering zit bij de persoon die het compliment maakt. Intussen maakt de persoon die creatief is vaak iets anders mee, omdat het voor diegene heel normaal is om te doen wat diegene doet. Het omgaan met het verschil, tussen wat je zelf ervaart van jouw creativiteit en wat anderen er over zeggen, is iets dat je moet ontwikkelen. Anders loopt je het risico dat complimenten van anderen juist onbedoeld onderstrepen hoeveel afstand je voelt tussen jouw binnenwereld en de wereld om je heen.

Creativiteit en passies
leren herkennen

Wij besteden bij Jados in onze begeleiding aandacht aan het herkennen van de eigen creativiteit. Dit uit zich namelijk niet (altijd) in het opleveren van meesterwerken of briljante ideeën. Dat is doorgaans meer wat de buitenwereld ziet, als die het al ziet, maar dus niet de persoon zelf. Wat de persoon zelf vaak merkt is dat diegene heel veel ideeën (in de vorm van gedachten, beelden of gevoelens) heeft en sneller nieuwe ideeën krijgt dan dat ze uitgevoerd kunnen worden. De ideeën zijn soms ook anders dan wat men verwacht, waardoor ze lastig in een al bestaand geheel te plaatsen zijn. De persoon zelf ervaart vaak ook dat er maar weinig werkelijkheid wordt van alle plannen en ideeën.

Er mee om
leren gaan

Als je eenmaal helder hebt dat niet iedereen zoveel ideeën heeft en ook ooit zal hebben bij een bepaald onderwerp, komt het nog moeilijkere: het omgaan met deze creativiteit. Hierbij bespreken we vooral wat al die ideeën zijn en waarom ze wel of niet omgezet worden naar een uitingsvorm. Creativiteit is vooral leren wat je voorrang geeft tussen alle ideeën en erop vertrouwen dat alle niet uitgevoerde ideeën toch ergens in een ander project iets bijdragen. Dat vraagt veel ervaren, delen en uitproberen; iets dat vaak al jong gestaakt is bij kinderen die hier geen weg doorheen gevonden hebben.

Hartje-IJsje

Het leren
inzetten ervan:

En als je eenmaal een beetje weet hoe je in elkaar zit op het vlak van creativiteit, kan je jezelf ook nog een beetje helpen met beter uit de verf te komen op dit vlak. Probeer bijvoorbeeld vroeg bij projecten aan te sluiten en zo min mogelijk aan het einde. Aan het begin van een project zitten mensen nog op ‘andere’ ideeën te wachten, in de afronding of implementatie van een project is een ander idee vaak een verstoring voor het tempo dat de anderen erin proberen te houden. Of probeer vooral aan het begin van een klus de tijd te nemen om alle ideeën die je kan bedenken voor deze klus even aandacht te geven. Dan is het tijdens de klus veelal makkelijker om achter een gekozen vorm te blijven staan en niet afgeleid te raken door nog andere manieren om de klus uit te voeren.

 

Zoek je begeleiding in een woon- of werkomgeving waar jouw persoonlijke groei centraal staat?

Ontdek wat Jados voor jou kan betekenen en neem contact met ons op!


Contact