MENU SLUIT

Autismeweek

Autismeweek 2024
'De Kunst van het Evenwicht'

Van zaterdag 30 maart tot en met zaterdag 6 april vindt de NVA Autismeweek 2024 plaats. Dit jaar vraagt de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) aandacht voor het thema ‘De Kunst van het Evenwicht’. Want voor veel mensen met autisme is het leven één grote evenwichtsoefening.

Het kost ze vaak grote moeite om op alle levensgebieden – zoals onderwijs, zorg, relaties, werk, wonen en vrije tijd goed te (blijven) functioneren. Soms kunnen kleine veranderingen er al toe leiden dat mensen met autisme langdurig vastlopen. Gaat het op één van de belangrijke levensgebieden even minder goed, dan heeft dit vaak verregaande gevolgen voor de andere levensgebieden. De kunst is dan om te voorkomen dat de balans blijvend verstoord raakt – de kunst van het evenwicht.

Balans
en evenwicht

In het dagelijks leven draait alles om balans en evenwicht, vooral voor mensen met autisme. Autisme en stress lijken vaak hand in hand te gaan. Mensen met autisme zijn constant bezig met waarnemen, denken en ontdekken. Soms kan dit zo overweldigend zijn dat ze de wereld even buiten moeten sluiten. Als samenleving zijn we dit als normaal gaan beschouwen, maar misschien is dat juist jammer. Het is niet prettig of leefbaar wanneer elke leuke activiteit gevolgd moet worden door een dag of langer van herstel, of wanneer iemand een hele week mentaal moet voorbereiden op een belangrijke bijeenkomst. Balans is essentieel om het dagelijkse leven draaglijk te maken voor mensen met autisme.

Begrip en balans
in het dagelijkse leven

Wat we vaak in de praktijk zien, is dat achter een stressvraagstuk altijd een diepgaand verhaal schuilt dat vaak niet voldoende aandacht heeft gekregen. Het gaat niet alleen om het bij moeten komen van een drukke activiteit op zich, zoals een bezoek aan het buurtcafé, maar eerder van de negatieve gedachten die iemand over zichzelf heeft tijdens deze sociale interacties. Het gaat niet enkel om het geven van een presentatie, maar eerder om het constante gevoel dat je de enige bent die zo’n mate van spanning ervaart. Dit zijn eenvoudige voorbeelden, maar wanneer we deze uitvergroten tot de diepte en rijkdom van iemands levensverhaal, wordt vaak duidelijk waarom iemand uit balans raakt. Het begrijpen van deze diepere lagen is cruciaal voor het herstellen van evenwicht in het dagelijks leven.

Drie tips voor
balans en evenwicht

In deze video delen we drie tips die je zou kunnen gebruiken om weer in balans en evenwicht te komen.

Bekijk de video hier

Contact

Telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 09:00 en 12:00 uur.

 


Onze aanmeldfunctionarissen staan voor je klaar.

Ben je niet in de gelegenheid om ’s ochtends telefonisch contact met ons op te nemen? In de middag zijn we op afspraak bereikbaar. Voor het maken van deze telefonische afspraak kun je mailen naar vragen@jados.nl Hier kun je ook naar mailen voor al je overige vragen.


Christa
Charlotte
Anna
Rachelle